Иван Павлович Неумивакин – доктор на медицински науки, живеел речиси 90 години, иако веројатно можел да живее подолго ако околностите биле поволни за него. Можно е неговата с-мрт да била предизвикана од околности во неговиот личен живот.

Имено, тој по-чинал сам и во сиро-маштија во април 2018 година, а до последниот ден работел, пишувал книги и статии. Историјата знае многу случаи кога луѓето живееле 130 и 150 години, а истовремено истите тие биле прилично енергични и здрави, пишува тој во својата книга: „Долговечност. Дали човекот е бесмртен?“

„Според пресметките на научниците, животниот век на секој организам може да биде од 7 до 14 временски периоди за време на кои тој достигнува зрелост“, објаснил Неумивакин. „Едно лице достигнува зрелост на возраст од 20-25 години, така што, ние всушност би можеле да живееме 280 години!“

Навистина, според оваа формула, животот на една здрава личност би можел да се движи од 140 до 350 години! Звучи одлично, но дали е реално?

Како пример, Неумивакин го наведува очекуваното траење на животот на библиските ликови кои живееле 900 години. Тој зборува и за еден Кинез по име Ли Чинг-Јуан, кој бил роден во 1677 година и по-чинал во 1933 година, односно живеел 256 години. Овој факт е документиран.

Неумивакин исто така вели дека луѓето не уми-раат од старост, туку од болести. И, ако телото може да остане здраво долго време, тогаш очекуваното траење на животот значително ќе се зголеми.

Лекарот уверува на тоа дека класичната медицина не ја лекува причината, туку последиците од болеста. Додека главната причина за многу болести е општата состојба на човечката душа и тело. Ако ги ускладите, болестите ќе поминат сами по себе.

Во тој случај, кои методи за продолжување на животот сега им се достапни на луѓето? Првото нешто на што Неумивакин обраќа внимание е намалување на калориската количина, односно количината на храната која се внесува во организмот.

„Парадоксалната стратегија е дека гла-дувањето го продолжува животот на речиси сите живи организми“, вели научникот. Вишокот храна се депонира во цревата и желудникот, каде останува неразложена, а како таква не може да се сигестира, па останува да гние.

Токму овие остатоци во дигестивниот тракт кои гнијат стануваат плодна почва за многу болести. За да не се случи ова, треба да јадете помалку животинска, а повеќе растителна храна која совршено ги „чисти“ сите непотребни акумулации од телото, објаснува лекарот, пишува НМД.мк

Друг начин за продолжување на животот е психолошкиот. Професорот Неумивакин зборува за вербата во добрите дела, добрите дела и позитивниот став кон светот. Насмевката и радоста ги стимулираат сите витални процеси во телото и го зголемуваат имунитетот.

„Кога умот е здрав, позитивен, тогаш е можно духовно да го лекуваме телото“, објаснува д-р Неумивакин во своите излагања.

„Особено моќни дест-руктивни фактори за здравјето се негативните мисли, ст-равот и неговите деривати, вознемиреноста од која било причина, ал-чност, љубомората, зависта, гне-вот, не-пријателството, неза-доволството, само-сожалувањето и воз-немиреноста“.

Третата тајна на многу стогодишниците е пиењето на многу вода. Голем дел од нашите органи и клетки не можат да работат без постојана „хидратација“, поради што со текот на годините, ако некое лице започне да пие помалку, тие всушност „започнуваат да се сушат“. Неумивакин советува да се пие топла вода, а не кафе или чај.

„Колку е повеќе дехидрирана клетката, толку повеќе организмот зависи од енергијата од внесувањето храна (се чувствувај постојан глад) што придонесува за акумулација на маснотии, а телото добива енергија од конзумирање протеини и скроб. Па, зарем не е тоа причината за дебелината на луѓето?!”

Друг начин да го продолжите животот е можноста да управувате со вашите емоции.
Колку често сме лути поради туѓите постапки и зборови! Понекогаш тие дури и не се однесуваат директно на нас, и ние одеднаш почнуваме да се лу-тиме, нер-вираме и воз-немируваме.

Се чини дека луѓето околу нас ја „пробиваат“ нашата заштитна обвивка и ни ја одземаат енергијата. Но, всушност, не можеме да ја „исцедиме“ оваа енергија, туку само треба да не реагираме на надворешните стимули, да не ги земаме туѓите зборови при срце.

„… За време на рас-правија, луѓето навлегуваат во вашата енергија, која ним им недостасува и која, откако ќе ја „изедат“, ја обновуваат својата за некое време. Научете како да се контролирате во секоја ситуација, многу проблеми ќе бидат решени сами”.

И последниот совет за продолжување на животот на Неумивакин е постојаното движење.

Редовната физичка активност, дури и мала, го подобрува функционирањето на циркулаторниот систем, внатрешните ор-гани, ја зголемува одбраната на телото и го подобрува расположението. Повеќе можете да слушнете во видеото ОВДЕ.