ЛИСНАТА ПОГАЧА…Прва се изедува, често ја правам и ја носам на гости…Без стасување…

Нема ништо поубаво од домашна, лисната погача која брзо се подготвува, без стасување и чекање да ферментира, а чијшто вкус се памти и секој сака повторно да ја проба.

Многу често ја приготвувам, некогаш во двојна доза ако имаме повеќе луѓе на гости, а некогаш дури ја носам и наместо подарок кога ние одиме некаде на гости.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

700 г брашно Т-400,
25-30 г свеж квасец (речиси цела коцка),
1 мала лажичка шеќер,
2 мали лажички сол,
50 мл растително масло,
1 кесичка прашок за печиво (10 г),
250-300 мл газирана вода (по потреба),
200 г путер или маргарин за премачкување на корите,
150-200 г ситно сирење за фил,
јајце за премачкување на погачата

ПОСТАПКА:

ЛИСНАТА, БЕЗ СТАСУВАЊЕ – Вкус кој се памти…Оваа погача прва се изедува, ја носам и по гости