Гастроентерологот д-р Воислав Перишиќ честопати гостува во утринските програми каде дава одлични совети од природната медицина, а во една пригода објасни дека анемијата или слабокpвноста може на наједноставен начин да се надминат со помош на една единствена билка, а тоа е копривата.




Симптомите на анемијата се многубројни и го наpyшуваат квалитетот на животот, а само некои од нив се: зголемен замор, вртоглавица, несигурност, нарушување на спиењето, поспаност, брзо заморување…

Д-р Перишиќ истакнува дека копривата е скапоцена билка која е лесно достапна за секого, а може да помогне во решавањето на проблемот со анемијата.




„Монасите во еден оддалечен манастир, кога се повлекуваат во пост и тихување, со себе носат само пченкарно брашно, коприва и диви јаболки. Според логиката, тие би требало да cтpaдаат од анемија бидејќи не јадат месо.

benketaro / Flickr.com




Но, тие не се анемични, а зошто? Поради копривата! Копривата е единственото растение кое има висок процент на железо, а апсорпцијата е исто така, многу висока. Дали знаете колку железо се апсорбира од спанаќот, блитвата, зелката? Само 6 проценти. А, замислете дури 30 проценти од коприва! Значи, копривата е исклучително антианемичен зеленчук“, истакна овој гастроентеролог, пишува НМД.




Перишиќ објасни и како е најдобро да се подготви копривата за да се добие здрав, а сепак многу вкусен прилог за ручек: „Подгответе го исто како спанаќот. Пропржете малку кромид, бланширајте го листот од коприва 15 до 20 минути во топла вода колку да омекне, потоа додајте го кромидот како и половина литар вода и оставете да се вари половина час.




Потоа додајте малку морков, пченкарно брашно, малку павлака и две изматени јајца. Вкусот е извонреден, повкусен од спанаќот. Тоа е попyларен начин да се подготви и јаде двапати неделно. Одличен е и чајот, но и семете од копривата во комбинација со мед. Еве како се приготвува:




РЕЦЕПТ. Потребни состојки: 500 г природен мед и 100 г мелено семе од корпива. Постапка: пред приготвување на оваа смеса, најдобро е семето од коприва претходно да го сомелете, бидејќи така најдобро се дигестира, но и го нема во устата оној „песоклив“ вкус кој може да го даде.




Во длабок и широк сад наизменично додавајте од двете состојки за полесно да ги измешате. На крај додајте и сок исцеден од еден лимон, па добро промешајте ја смесата за да може убаво да се изедначи. Складирајте ја во стаклена тегла, а после два дена отстојување, можете да започнете со конcyмацијата.