ЛЕБ ОД ВОДА…Најмекиот леб што можете да го замислите, со прекрасна крцкава кора…Погледнете во што е тајната…Рецепт и фотографии на верица Николиќ. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
370 мл топла вода
1 лажичка шеќер
1/2 коцка свеж квасец (или 10 г сув квасец)
540 г брашно
1,5 лажички сол
топла вода
ПОСТАПКА:
1. Квасецот растопете го во топла вода со шеќер и оставете го да се активира. Во подлабок сад ставете го брашното, посолете и измешајте.
Додајте го подготвениот квасец и замесете тесто. Додајте две лажици брашно и обликувајте го тестото во форма на топка (сѐ се прави во садот).
Префрлете го во подлабок чист сад. Тестото прелијте го со топла вода, така што водата да го прекрива тестото, покријте го со кујнска крпа и оставете да отстои 15 минути.
2. Калап 24 см обложете го со хартија за печење, премачкајте ја одозгора со масло и посипете со брашно (да не се залепи тестото за хартијата).
По 15 минути извадете го тестото од водата, но прво исцедете го, па префрлете го во подготвениот калап. Покријте го калапот со кујнска крпа и оставете 30 минути.
3. Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени. Направете засек на средината на тестото и печете го лебот 35-40 минути.
Печениот леб извадете го од калапот, извадете ја хартијата за печење и оставете го на решетката да се излади. Доколку не ви се допаѓа крцкава кора, испечениот леб завиткајте го во кујнска крпа и оставете го така да се излади.