Крофните на баба се најубави: Меки крофнички како памук, со млеко и јајце

Фото и рецепт: Зорица Наумовска

Потребни состојки:

150 мл млеко +-
1 сув квасец
1 јајце
30 мл масло
рендана кора од лимон по желба
2 лажици шеќер
300-350 г брашно

Постапка:

Се замесува меко тесто од сите состојки и се остава во намастен сад да стасува на топло. Откако ќе се удвои, се префрла на набрашнета работна површина и полека, лесно се размесува.

Loading...

Се развлекува кора, па со чаша се вадат форми. Круговите се редат врз платнена салветка и се оставаат да стасуваат, повторно околу половина час.

Во помало тенџере се налева масло за готвење. Потребно е повеќе масло за да не допираат крофните на дното при пржењето.

Се загрева на умерена температура за да не поцрвенат наеднаш. Се пржат прво од горната страна и се поклопува тенџерето со капак. Кога крофните се пржени од едната страна, се вртат и од другата, но овојпат се допржуваат без капак.

Пржените крофни се вадат на хартиена салветка и се наросуваат со шеќер во прав или се полеваат со течно чоколадо, крем или нешто по ваш вкус.

Напомена: Поради различноста на брашната, можеби ќе ви биде потребно да додадете уште малку млеко.

Фото и рецепт: Зорица Наумовска

Loading...