Кремозен колач со јаболка и суво грозје – сè се прави за 5 минути, а потоа се пече и ужива…

Фотографии и рецепт на Рената Трајчевска – Тorta cremosa alle mele e uvetta (кремозен колач со јаболка и суво грозје).

Рецептот за овој извонредно вкусен колач, брз, а сепак деликатесен со својот уникатен вкус од комбинација на неколку состојки, ни го претстави нашата драга пријателка Рената Трајчевска за читателите на НМД.

Потребни состојки:

2 јајца
150 г шеќер (може и помалку)
100 г брашно
½ кесичка прашок за печиво
120 мл млеко
60 мл масло
3 јаболка
рендана кора од лимон
100 г суво грозје
100 мл вода
ливчиња бадем за декорација

Постапка:

Сувото грозје попарете го со врела вода и кратко сварете го за да се рехидрира и да набубри. Тргнете го на страна една минута, па процедете го и оставете го да излади.

За тоа време јаболката измијте ги, излупете ги и исечкајте ги на коцкички. Во посебен сад јајцата изматете ги со маталка заедно со шеќерот. Додадете го маслото, кратко промешајте, а потоа додадете ги млекото и брашното помешано со прашок за печиво.

Изматете добро за да се соединат состојките, па кога ќе добиете хомогена смеса без грутчиња, додадете ја ренданата кора од лимон, сечканите јаболка и процеденото и изладено суво грозје.

Вака приготвената смеса излејте ја во калап со обрач 22 см, (обложен со хартија), рамномерно распоредете и израмнете, а одозгора наросете малку ливчина од бадем. Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 40-50 минути.

Фотографии и рецепт на Рената Трајчевска

Loading...