Кремасто, лесно, овошно…со мерки на лажица, лесна подготовка

Потребни состојки:

8 белки

8 лажици шеќер

8 лажици брашно

и уште 200 мл врело млеко

за крем:

Loading...

8 жолчки

5 лажици остро брашно

500 мл млеко

2 ванилин шеќер

250 г путер/маргарин

500 г јагоди

3 шлаг пени

Постапка:

Изматете ги белките со шеќерот и додадете брашно. Лесно измешајте и излејте во плех обложен со хартија и ставете да се пече 20 минути на 180 степени. Изладете ја кората, одлепете ја од хартијата и прелијте ја со врело млеко.

За крем: изматете ги жолчките со шеќер, додадете брашно и 100 мл млеко и добро измешајте да нема грутчиња. Преостанатото млеко ставете го на оган да зоврие заедно со ванилин шеќер, па додадете ги приготвените жолчки и сварете ги исто како пудинг.

Во млакиот крем додадете путер и добро изматете. Шлагот направете го според упатството.

Редете: кора, крем, во кремот густо втиснете јагоди и на крај шлаг.

Loading...