Потребни состојки:

700 г компир +-

500 г мелено месо

1 главица кромид

2 чешниња лук

1 лажица сув мешан зачин (вегета)

500 г фета сирење (или домашно сирење)

300 мл вода

300 мл течна павлака

Постапка:

Кромидот исечкајте го ситно и запржете го на малку масло, па додадете мелено месо и заедно пржете ги додека месото да ја смени бојата. Додадете ситно сечкано лукче, долејте вода и павлака, па оставете малку да крчка.

Додадете го компирот исечен на коцки, промешајте и оставете уште малку да динста, па тогаш додадете го ситното сирење и зачинете.

Смесата префрлете ја во тепсија или пекач и печете во загреана рерна околу 45 минути (на 220-250 степени). Кога е печено оставете 10-15 минути малку да излади и да се впијат течностите во компирот, па послужете. Одозгора можете да наросите ситно сечкан свеж магдонос.