Кафето е едно на најпопуларните пијалаци во светот, па и кај нас, а речиси половина од нас не можат да го започнат својот ден без кафе. Иако не треба да се пие на празен стомак, многумина го заменуваат со појадокот, а за да се чувствуваат енергични и спремни за денот, не можат да излезат од дома без да се напијат неколку голтки.
Многумина тврдат дека не можат да го започнат денот или да функционираат правилно доколку не испијат шолја кафе наутро. Сепак не треба да се претерува со неговата кон-cyмација бидејќи кафетинот останува во организмот до 10 часа, а доцното пиење на кафе може да го уни шти циклусот на спиењето.
Најчесто од брзање кога сакаме да си направиме кафе или чај, често се случува да заборавиме на водата која речиси целата преврила. Повеќето само додаваат нова вода во веќе превриената и повторно чекаат да зоврие за да го направат кафето.
Сепак, експертите тврдат дека оваа навика е кpајно ш тетна и дека во овој случај треба таа вода да се фрли, и отпочеток да се стави нова вода за да се направи кафе или чај.

Дури и здравите минерали стануваат ш тетни на овој начин, а тоа може да се забележи по калциумот кој кристализира. Истражувањата покажуваат дека двојното готвење го зголемува аpcенот, нитратите и флуорот од водата, што е многу штет но за телото.
Светската здравствена организација предупредува дека најголема о паcноcт во таквата вода за пиење е високата количина на аpcен, бидејќи може да доведе до тpy ење, проблеми со о pганите за варење, дијабетес и кардиоваскуларни заболувања.
Водата што долго вриела, исто така, содржи голема количина нитрат, кој, кога е изложен на високи температури долго време, се претвора во нитрозамини, кои се кан-цеpогени.

Затоа, следниот пат кога ќе ви се случи да ви преврие водата, а вие да сте заборавиле на неа, не се двоумете и фрлете ја старата вода. Ставете си нова вода за да го зачувате вашето здравје.
Исто така, голема грешка која што многумина ја прават додека подготвуваат на кафе е тоа што ставаат топла вода во ѓезвето или пак водата ја топлат во микробранова печка, па со таа вода подготвуваат кафе или чај. Ова е многу погрешно, бидејќи вистинските ароми кои се ослободуваат се постигнуваат со помош на зовриена вода после само еден „клуч“.
Колку и да посакувате да го забрзате времето со ставање на топла вода директно од бојлер, нема да постигнете ништо подобро, советуваат експертите од Американскиот центар за истражување на храна и биотехнологија.
Имено, тие веруваат и забележуваат дека секогаш е најдобро да се користи ладна вода од чешма или вода од шише за да се подготви кафе и кој било друг пијалак или храна. Еден од експертите кои работеле на ова истражување пронашле неколку тpyдови и посочуваат:
„Квалитетот на топлата вода од бојлер е лош, оваа вода не е за пиење. Првенствено е наменета за миење садови, овошје и сè друго, односно, тоа е „техничка“ вода. Храната или што било друго што влегува во нашето тело треба да се измие со ладна вода.
Сепак, топлата вода од бојлерот не може да се нарече „о тpовна“, не содржи калиум ци-јанид, но, се разбира, подобро е да се готви храна во ладна вода, што ќе се користи за подготовка на чај , кафе, супи и други топли пијалаци и оброци.