КОЛАЧ НА СИТЕ ВРЕМИЊА: Вкусен колач со црвено овошје, се подготвува со мерки на чаша

КОЛАЧ НА СИТЕ ВРЕМИЊА: Вкусен колач со црвено овошје, се подготвува со мерки на чаша. Нема кој не го знае овој вкусен излиен колач кој го правеле нашите баби, мајки, а сега и вие. Кога ви треба нешто брзо и слатко, а сепак лесно, со овој колач нема утка.




Буквално само се мешаат состојките, а потоа се излева и се става на печење. Нема многу работа, а ни валкање на многу садови. Најчесто го правам со црвено замрзнато овошје (малини, јагоди, цреши, рибизли), но може да се додаде и некој компот, мармалад или боровинки, дудинки по желба.




За овој рецепт нема конкретни мерки, сите одат по мерка на 1 чаша (шолја) за чај. Е сега, блажината на овој колач останува на вас. Некои ставаат повеќе шеќер, а некои помалку, зависи колку благ сакате да го направите.




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 јајца, 1 шолја масло, 3 шолји шеќер, 3 шолји млеко или газирана вода, 6 чаши брашно, 1 ќесичка прашок за печиво, 250 – 300 г црвено замрзнато овошје. Сите состојки одат по мерка на 1 чајна чаша.




ПОСТАПКА: Во подлабок сад додајте ги јајцата, претходно отстоени на собна температура и шеќерот и изматете малку со миксер. Потоа додајте го маслото и повторно промешајте со рачна маталка колку повеќе можете до соединување.




По маслото, додајте го трите чаши млеко и повторно промешајте, а потоа започнете да го додавате постепено брашното, чаша по чаша за да не се формираат грутки. Ова е потешкиот дел бидејќи брашното потешко се соединува.




На крајот се додава 1 ќесичка прашок за печиво, се промешува, па колачот се излева во што поголема тепсија. Јас секогаш го правам во најголемата тепсија што ја имам бидејќи така тестото излегува помало, а е и многу повкусен.




Доколку колачот го правите во мала тепсија, ќе му биде потребно многу повеќе време за да се испече на средина, а горниот дел има повеќе шанси да ги изгори. Во плехот се става хартија за печење, па одозгора се излева колачот.




Врз колачот се реди црвеното овошје, доколку е замрзнато, треба претходно да го оставите малку да се одмрзне, па се реди низ целата површина на излеаната смеса, колку сакате. Отприлика ќе ви бидат потребни 250 – 300 г овошје.




Не е потребно да натрупувате многу овошје одозгора, бидејќи така киселиот вкус ќе доминира, а убавината и слаткоста на тестото нема да се почувствуваат. Доволно е да ставите колку да ја исполнува целата тепсија, но сепак да има и празен простор.




Како последно, количината на шеќер исто така ја одредувате вие. Во принцип, 3 чајни чаши се доволни за тестотот да биде доволно благо, но ако сакате да е помалку благ, ставете 2 чаши обичен шеќер, па 1 чаша шеќер во прав.

Колачот се пече во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 30 – 40 минути со постојано проверување додека фати коричка одозгора. Јас по 20 минути печење, ја зголемувам температурата на рерната на 200 степени и колачот го печам точно 40 минути.

По печењето важно е да ја извадите тепсијата од рерна и да го избоцкате колачот со чепкалка за заби за да проверите дали е испечен во внатрешноста. Доколку е испечен, покријте го со неколку памучни кујнски крпи и оставете да отстои 1 час додека да се излади.

Доколку го исечете додека е се уште врел, ќе почне да се распаѓа, а неодоливиот вкус се доловува кога е целосно изладен. Се сече на мали коцки и се послужува. Одлично се комбинира со кафе, млеко и е одличен десерт за заблажување кој се подготвува екстремно брзо.

Одозгора по желба може да наросите со шеќер во прав, но нема потреба. Колачот трае и до 5 дена, но е многу вкусен и веднаш се јаде. Има многу рецепти за подготовка на овој колач, а оригиналниот не знам точно кој е. Јас прилагодив своја верзија од колачот, па сакав да ја споделам со вас. Рецепт на Мартина.

NMD.mk
NMD.mk
NMD.mk
NMD.mk
NMD.mk
NMD.mk
Претходна статијаПРАКТИЧЕН СОВЕТ ОД ВОДОВОДЏИЈА: Што ако мијалникот ви се затне?
Следна статијаНАЈСТАРИОТ И НАЈМОЌНИОТ ПРИРОДЕН ЛЕК: Комбинација од две состојки, кои го опоравуваат целиот организам