ШЕЌЕР
Имате несовладлива желба за благо? Чоколадата и слатките имаат неодолив вкус, но зголемениот внес на шеќер ќе ве направи несреќни и вие ќе имате грижа на совест, па тоа ќе ве онерасположи. Ако навистина не можете без вашата слатка доза, барем сведете ја на минимум.

Бидејќи предизвикува дехидрација, со што може да ги зголеми грчевите, алкохолот е најдобро да го одбегнувате во овој период. Мамурлокот најчесто е поврзан со грчеви, надуеност и промени во расположението, кое несомнено ги зголемува тегобите.

СОЛ
Прекумерниот внес на натриум може да предизвика задржување на водата а со тоа и надуеност. Одбегнувајте солена храна во овој период.

КОФЕИН
Кофеинот докажано ги зголемува менструалните симптоми, бидејќи го зголемува нивото на естроген. Тоа може да предизвика раздразливост, надуеност, грчеви и чувствителност на дојките.

МАСТИ
Масната храна може да го зголеми нивото на естроген и може да ги влоши грчевите. Одбегнувајте брза храна во овој период.

ЛУБЕНИЦА
Можеби сметате дека овошјето и зеленчукот се подобри за вас во овој период, но бидејќи лубеницата содржи голем процент на вода, јадењето на големи количини може да ви предизвика проблем.

СЛАДОЛЕД
Жените кои се нетолерантни на лактоза треба да го одбегнуваат сладоледот особено во овој период, затоа што може да ги зголеми грчевите и да предизвика дијареа.