Ова е уште една вирална исповед на жена која успеала сама да се исчисти од гинеколошките проблеми. Рецептот е споделуван на сите социјални мрежи, но прво да се запознаеме со причините за појава на миоми.

Миом на матка главно се среќава кај жени над 30-40 годишна возраст, но некогаш постојат примери каде девојки заболуваат и на порана возраст.

ПРИЧИНА ЗА ПОЈАВА НА МИОМИ

Причините не се целосно познати. Она е што е познато е дека естрогенот (хормо на јајниците) го поттикнува растот на миомот, но не е причина за појава. Миомите изразено растат во текот на бременост поради хуманиот плацентен лактоген.

Во основа, сите тумори (и миомите) се јавуваат кога доаѓа до промена на контролниот механизам кој го регулира растот и развојот на клетките.

Стручното мислење е дека генетската мутација во матичните клетки претставува главна причина и прв чекор во појавата на туморите. Сите миоми во почетокот се локализирани во мускулот на ѕидот од матката.

Со текот на времето тие растат кон внатрешноста (субмукозни миоми) или кон површината (субсерозни миоми). Покрај овие, постојат и цервикални миоми кои се локализирани во внатрешноста од ткивото на грлото на матката.

Миомот на матката е бениген тумор. Миомот се формира од сврзното и мускулно ткиво на матката, настанува при хормонално пореметување, киретажа, воспаление и инфекција пренослива по полов пат.

СИМПТОМИ

-болка и крвавење
-дисфункција на околните органи поради раст на туморот
-тешки и долги менструации
-локализирана болка во долниот дел од стомакот и грбот.

Продолжените болки даваат сигнал за брз раст на туморот. Инаку, растот на миомот на матката е доста спор процес.

Во раните фази од формирањето на туморот не е секогаш можно клиничко дијагностицирање. Потребни се податоци од рачен преглед со цел добивање на информации за величината, обликот и локацијата на туморот.

За дијагностицирање се користат и ултразвучен, радиографски и ендоскопски наоди. Современата медицина спроведува лекување на миомите со хируршки медицински методи.

Меѓутоа, некои лекари веруваат дека најрадикалниот и најефиласен метод е – хистеректомија (ампутација на матката). Современите методи на лекување на миомите на матка може значително да ја намалат величината на миомот и да им овозможи на жените да го продолжат животот. Исто така, постојат доста природни лекови за лекување на миоми на матката.

Еден од нив е и овој рецепт кој е најсподелуван изминатиов месец на социјалните мрежи.

Потребни состојки:

500 мл сок од цвекло
200 мл мед

Постапка:

Исцедете свеж сок од цвекло а потоа измешјате го со медот. Добиениот сок поделете на три еднакви делови: Една чаша се пие половина час после појадокот, втората чаша се пие во текот на ручекот, а третата чаша се пие после вечера.

Третманот се спроведува 4 дена по што се чувствува видливо подобрување.

Напомена: Доколку имате миом на матка, посоветувајте се со вашиот лекар пред примена на алтернативна медицина.