Која е целта на овие „жици“ во бананите…тенки кончести лентички кои ги фрламе заедно со лушпата…

Дали некогаш сте се запрашале за овие мали „жици“ во бананите? Знаете, оние што се појавуваат кога ќе ја излупите жолтата кора? Па, тие всушност имаат важна цел! Познати како „флоемски снопови“, се суштински дел од структурата на бананата.

Флоемските снопови се одговорни за транспорт на хранливи материи од лисјата до плодот. Тие играат витална улога во развојот и благосостојбата на растението банана. Иако можеби не се највкусни, тие се целосно јадливи.

Нутритивна вредност

Спротивно на популарното верување, сноповите на флоемот на бананите не треба да се отстрануваат пред јадење.

Можеби не додаваат многу вкус, но се изненадувачки хранливи. Преполни со витамини како што се калиум, влакна, витамин А и витамин Б6, овие мали „жици“ се скриен извор на концентрација од бројни корисни состојки…

Здравствени придобивки од презрелите банани

Всушност, неодамнешните студии сугерираат дека бананите со кафеави дамки, што укажуваат на зрелост, се дури и поздрави од полузрелите.

Значи, оние презрели банани што сте ги избегнувале може да имаат некои неочекувани здравствени придобивки. Еве неколку причини зошто треба да размислите да им дадете шанса:

1.Намалете го ризикот од развој на рак: Презрелите банани содржат компонента за која е докажано дека ги неутрализира клетките на ракот. Додавањето во вашата исхрана може потенцијално да има заштитен ефект.

2.Контролирајте го вашиот крвен притисок: кафеавите банани се побогати со калиум, минерал кој е познат по тоа што промовира стабилен крвен притисок.

Вклучувањето на истите во вашите оброци може да помогне во одржувањето на здрав кардиоваскуларен систем.