Ова омилено овошје, покрај неодоливиот вкус, изобилува со витамин Ц, а исто така содржи и билни феноли кои заедно со антиоксидансите го намалуваат ризикот од разни болести.

Меѓутоа, дали некогаш сте помислиле што се наоѓа во ситните дупчиња кои го прекриваат ова овошје.

Имено, во еден експеримент, набљудувана е зрела јагода под микроскоп.

Експериментот покажал дека на нивната површина се наоѓаат крлежи невидливи за голо око.

Затоа, следниот пат кога ќе јадете јагоди, задолжително измијте ги!