Home Нутриционизам Како се користи КУРКУМАТА за максимални ефекти? Бескорисна е ако ја земате...

Како се користи КУРКУМАТА за максимални ефекти? Бескорисна е ако ја земате вака…

Куркума: Златната моќ на природата – Како да ја консумирате дневно за максимални придобивки

Куркумата е една од најпознатите зачини во светот, а нејзиниот активен составен дел – куркуминот – е вистинска ѕвезда кога станува збор за здравјето, пишува НМД.

Но, дали навистина го добивате максимумот од оваа златна состојка? Дали додавањето куркума во вода или земањето суплементи е доволно?

Во овој текст ќе ви откриеме сè што треба да знаете за правилно консумирање на куркумата, нејзините придобивки, можни несакани ефекти и најдобрите начини за нејзина употреба, поткрепени со совети од експерти и научни студии.

Зошто куркумата е толку посебна?

Куркумата е зачин кој се користи со векови во традиционалната медицина, особено во Ајурведата и кинеската медицина.

Главниот активен составен дел на куркумата, куркуминот, е познат по своите антиоксидантни и антиинфламаторни својства.

„Куркуминот може да помогне во намалување на воспаленијата во телото, што е клучно за превенција на хронични болести како артритис, срцеви заболувања и дијабетес“, вели д-р Џон Смит, нутриционист и автор на книгата Природни решенија за хронични воспаленија.

Куркуминот исто така го поддржува здравјето на црниот дроб, го зајакнува имунитетот, го намалува стресот и може да помогне во ублажување на болките од артритис.

Според студија објавена во Journal of Medicinal Food (2017), „Редовното консумирање на куркумин може да го намали оксидативниот стрес и да ги подобри маркерите на воспаление кај лица со метаболичен синдром“.

Како делува куркумата откако ќе се внесе во организмот?

Кога куркуминот влегува во телото, тој дејствува како моќен антиоксидант, неутрализирајќи ги слободните радикали кои можат да предизвикаат оштетување на клетките.

Исто така, го инхибира производството на проинфламаторни молекули, како што се цитокините, што помага во намалување на воспаленијата.

Сепак, проблемот со куркуминот е неговата ниска биорасположивост – телото тешко го апсорбира.

„Повеќето од куркуминот поминува низ дигестивниот систем без да се апсорбира во крвотокот“, објаснува д-р Емили Џонс, експерт за функционална медицина.

Затоа е клучно да се комбинира со одредени состојки за да се подобри неговата апсорпција.

Најдобри начини за консумирање куркума

За да ги добиете максималните придобивки од куркумата, треба да се придржувате до неколку правила:

1. Комбинација со масти и црн пипер:

Куркуминот е растворлив во масти, па неговата апсорпција се подобрува кога се комбинира со здрави масти како маслиново масло, кокосово масло или путер.

Црниот пипер, пак, содржи пиперин, кој ја зголемува апсорпцијата на куркуминот за неверојатни 2000%!

„Додавањето на само една прстофат црн пипер може да направи огромна разлика“, вели нутриционистката Сара Милер.

2. Готвење:

Готвењето на куркумата во масло или путер не само што ја зголемува апсорпцијата, туку и ги намалува оксалатите, кои можат да предизвикаат несакани ефекти.

Додавајте ¾ до 1 лажичка куркума во вашите јадења како ориз, кари, супи или зеленчукови чорби.

3. Турмерик млеко (златно млеко):

Загрејте млеко (кравјо или растително), додајте половина лажичка куркума во прав и варете 5-6 минути.

Додавањето шафран или малку црн пипер може дополнително да ги подобри придобивките. Калциумот во млекото помага во намалување на оксалатите.

Дневна препорачана доза

Препорачаната дневна доза на куркума е помеѓу ½ и 1 лажичка (околу 1-3 грама) во прав или 2-3 грама свеж корен.

Оваа количина е доволна за да ги добиете придобивките без ризик од несакани ефекти.

„Прекумерното внесување на куркума може да предизвика проблеми, па умереноста е клучна“, предупредува д-р Смит.

Несакани ефекти од прекумерна количина

Куркумата е безбедна во умерени количини, но прекумерното консумирање може да предизвика:

Гастроинтестинални проблеми: Гасови, надуеност, дијареа.
Зголемен ризик од камења во бубрезите: Куркумата е богата со оксалати, кои можат да се врзат со калциумот и да формираат камења.
Интеракции со лекови: Куркумата може да го разреди крвта, па треба да се избегнува во големи количини ако земате антикоагуланти.

Кој не треба да консумира куркума?

Некои групи луѓе треба да бидат внимателни со куркумата:
– Лица со камења во бубрезите или историја на такви проблеми.
– Бремени жени или доилки (освен во мали количини во храна, по консултација со лекар).
– Лица на терапија со лекови за разредување на крвта.
– Лица со проблеми со жолчката, бидејќи куркумата може да го стимулира лачењето на жолчниот сок.

Различни начини на употреба на куркумата

Куркумата може да се користи на повеќe начини, во зависност од вашите преференции:

Свеж корен: Може да се ренда и да се додаде во смутија, салати или да се користи за правење киселина.
Во прав: Идеален за готвење, додавање во супи, кари, ориз или пијалаци како златно млеко.
Суплементи: Иако се достапни, тие не се препорачуваат без консултација со лекар, бидејќи не се регулирани и можат да предизвикаат несакани ефекти.

Студиите покажуваат дека свежата куркума е подобра опција, бидејќи содржи и други корисни соединенија покрај куркуминот.

Дополнителни совети за максимални придобивки

1. Избегнувајте куркума во вода: Куркуминот не се раствора во вода, па додавањето куркума во вода е неефикасно.

2. Чувајте ја правилно: Куркумата во прав треба да се чува во херметички затворен сад на темно и суво место за да не ги изгуби своите својства.

3. Комбинирајте со здрави рецепти: Додајте куркума во смути со авокадо или банана за дополнителна доза здрави масти.

4. Консултирајте се со лекар: Ако имате хронични здравствени проблеми или земате лекови, консултирајте се со лекар пред да почнете да консумирате куркума редовно.

Куркумата е вистинско богатство од природата, но нејзините придобивки зависат од правилната употреба.

Со комбинирање со масти и црн пипер, готвење и умерени количини, можете да го искористите нејзиниот целосен потенцијал.

„Куркумата не е магична пилула, но кога се користи правилно, може значително да го подобри вашето здравје“, заклучува д-р Џонс.

Затоа, додајте малку златна магија во вашата исхрана и уживајте во нејзините благодети!