Лекарите и медицинскиот персонал ширум земјава и целиот регион имаат полни раце работа кога е во прашање здравствената состојба на граѓаните погодени од високите температури.

Затоа, вреди да се послушаат нивните совети како да се разликуваат состојбите што можат да настанат во нашето тело поради вакви непогоди. Д-р Риалда Блажевиќ објасни и даде важни упатства.

Д-р Блажевиќ објаснува дека постојат четири нивоа на здравствени нарушувања предизвикани од високите температури. Првите две се нешто поблаги состојби – топлотна исцрпеност и топлински грчеви.

Потоа следи потешка состојба – сончев удар. Најтешката форма на здравствена состојба предизвикана од високите температури е топлотниот удар.

„Она што го карактеризира овој топлотен удар во споредба со овие три претходни состојби е дека има целосен колапс на терморегулаторниот механизам на телото. Значи, постои еден заштитен механизам со кој телото се брани од вишокот топлина, а тоа е потењето.

Во оваа ситуација со топлотен удар, тоа потење престанува. Значи, температурата на телото неконтролирано расте, таа оди над 40 степени Целзиусови, се случуваат промени на зголемена дехидрација, а пред тоа лицето изгубило големо количество течност преку претходното потење.

Крвта се згуснува, вискозноста на крвта се зголемува и затоа претставува голема опасност за срцевите болни, да се добие срцев удар, нов инфаркт, мозочен удар и слично“, нагласува докторката во програмата N1.

Она што лекарите ги советуваат жителите е да избегнуваат излегување од 10 до 17 часот.

„Ако веќе мораат, а голем број од нив мораат, треба да добијат соодветна обука. Воздушеста лесна облека, изработена од природен материјал. Заштитете ја главата со капи, капи и заштитете ги очите со очила.

Повторувам, обилно нанесете слој крем со висок заштитен фактор на отворените делови од телото. Следниот момент, хидрирај се адекватно, секогаш носи шише со течност со себе. Имајќи предвид дека телото освен вода губи и минерали и електролити, тогаш тоа е течност со додаден калиум, калциум, натриум, хлор и магнезиум“, објасни Блажевиќ.