Како да подготвите меки свински стекови во сос? Месо кое се топи во устата…Не ви треба нож за ова вкусно јадење…

Барате рецепт за семеен ручек? Свинските шницли во сос нема да ве разочараат. Ви пренесуваме едноставен рецепт за вкусни свински шницли во сок.

Стековите се тенки парчиња месо, најчесто свинско или телешко, кои можат да се подготват на различни начини. Еден од популарните начини за подготовка на стекови е во сос со лукче и зачини, што му дава вкус и сочност на месото.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1 кг свински шницли, посолени и извалкани во брашно, само од едната страна
5-6 чешниња лук, исечкани на крукчиња
2 лажички црвен пипер во прав
600 мл вода
1.5 лажичка сув зачин (вегета)

ПОСТАПКА:

Посолените шницли и набрашнети само од едната страна пржете ги во загреано масло 2-3 минути. Спуштајте ги со набрашнетата страна. Не ги превртувајте, туку извадете ги во чинија.

Во истото масло пропжете го лукчето и сипете го црвениот пипер, кратко промешајте и сипете ја водата. Зачинете со сув зачин по вкус, па вратете ги шницлите со непржената страна.

Динстајте под капак 1 час на тивок оган со повремено превртување на шницлите. Деталите за подготовка погледнете ги во видеото ОВДЕ: