Со доаѓањето на студените денови, глувците природно сакаат да се заштитат во вашите домови, а тие тоа го прават совршено добро. Доволно е и најмалото дупче или длабнатинка тие да го претворат во влез кон вашиот и нивниот иден дом.

За жал, знаеме дека овие животинки многу брзо се размножуваат и пренесуваат тешки заразни болести, па затоа е најдобро колку можеме да ги држиме подалеку од нашиот дом. Како прво, добро заштитете ги сите влезови, прозори и други премини за вашиот дом или подрум.

Во текстот ќе прочитате хуман начин како да се ослободите од овие животинки, доколку не сакате да ги повредите, но и конвенционални начини, а сепак природни и без употреба на хемикалии.
Глувците и стаорците насекаде во светот се приспособени да живеат во најнепријатни услови.

Но, она што последно го посакувате е ваквите суштества да влезат во вашиот дом. Овие животинки можат да минат низ пукнатините на ѕидот и низ други отвори како што е канализацијата.

Да не заборавиме дека овие животинчиња освен што оставаат измет насекаде, тие исто така шират и страшни заразни болести.

Доколку имате мали деца во домот, ризикот е уште поголем, бидејќи децата често си играат на подот па се изложени на каснување или допирање на телесните течности и изметот од овие животинки.

Овие штетници лесно и брзо се размножуваат. Само замислете си, женските стаорци може да имаат од 15 до вкупно 22 глувци годишно. Иако постојат многу пестициди за елиминација на овие глодари, најдобро е да се ослободите од нив на природен начин.
Хемиските агенси се многу силни, па затоа се и ефикасни бидејќи глувците ќе го напуштат вашиот дом на подолг период.

Меѓутоа, проблемот е во тоа што остатоците од овие хемикалии остануваат во домот и можат да го загрозат вашето и здравјето на вашите најблиски.

Затоа, обидете со овие природни методи:

Еве еден многу ефикасен начин, кој нема да им наштети на животинките, туку само ќе ги оддалечи од вашиот дом. Еве како:

Земете неколку кесички чај од нане во ќесичка, сварете вода и подгответе го чајот вообичаено. Чајот можете да си го испиете, а ќесичките распоредете ги во домот каде што се сомневате дека се крие глувчето.

Тајната е во тоа што мирисот им е предилен на овие животинчиња и тие се принудени да го напуштат местото, но и да не се враќаат повторно!

Можете исто така, наместо чај, да користите и тинктура од нане. Во тој случај ставете неколку капки во прскалка со вода и испрскајте по аглите. Постапката повторувајте ја еднаш седмично.

Исто така, можете да го направите и следново:

Едноставен начин, исто така, е да ставите парчиња памук во кои сте капнале етерично масло од нане, па да ги распоредите на критичните места низ домот.
Овој начин е ефикасен и во борбата против мравки, бубашваби и други инсекти.

Нането може да се користи и како природна заштита против комарци.

Во две лажици масло од јојоба, ставете 3-5 капки етерично масло од нане, па промешајте. Потоа, оваа мешавина нанесете ја на кожата која не е покриена со алишта.

-Користете сода бикарбона:

Оваа состојка е многу ефикасни бидејќи глувците не можат да ја сварат. Поставете на стратешки места, онаму каде што глувците најмногу се движат. Тие ќе ја јадат и ќе умрат.

-Метод со гипс

Овој метод вклучува мешавина од гипс, храна и сол. Ставете од оваа мешавина на стратешки места, па кога глувците ќе ја внесат во својот организам, гипсот ќе се зацврсти во нивниот организам и тие ќе умрат.

-Чоколадо и гипс

Глодарите исто така ја сакаат слатката храна. Затоа, чоколадото е одлично за привлекување на нивното внимание. Измиксајте чоколадо во прав со гипс. И овој метод функционира исто како претходниот.