Д-р Гледис Тејлор МекГари е меѓународно призната како „мајка на холистичката медицина“ и прва што користела акупунктура во Америка.

Таа е ко-основач на Американската холистичка асоцијација, ко-основач на Академијата за парапсихологија и автор наThe Well-Lived Life: A 102-Year-Old Doctor’s 6 Secrets to Health and Happiness at Every Age (6 тајни на 102-годишната докторка за здравје и среќа на секоја возраст).

Неодамна таа напиша авторски текст за „CBNC“ за тоа што е најштетно за менталното, а со тоа и за физичкото здравје.

Нејзиниот текст го пренесуваме во целост.

„Оваа година наполнив 102 години, а децениското искуство во холистичката медицина ме научи многу за тоа како да живеам долг, среќен и исполнет живот. Премногу луѓе се стресуваат непотребно.

Најсреќните и најздравите луѓе што ги познавам се способни да го надминат она што повеќе не им служи. Животот е премногу краток за да размислуваме за истите работи одново и одново. Со тоа во суштина се измачувате себеси.

Така, главната навика што ми донесе здравје и среќа беше мојата способност да ги градам работите од нула, било да е тоа врска, кариера или проект.

Оставете ги работите кои ви ја трошат енергијата

Мајка ми ме научи на едноставен начин да се откажам од работите што не се навистина важни. Нежно ќе ја подигнеше дланката пред нас, со опуштени прсти, дланката нагоре. Потоа ќе ја спуштете и ќе речеше: „Не е важно“.

Ова природно движење и овозможи да преживее низ огромни предизвици без да ги зема при срце; таа едноставно се ослободи од она што не функционираше, повторно се фокусираше на она што е важно и продолжуваше понатаму.

Ја усвоив оваа практика; Би препознал кога нешто не ми оди во прилог и би го „избркала“ со тоа специфично движење на раката.

Кога станав свесна за тој гест, сфатив дека има голема сила да знам дека секогаш кога ќе забележам нешто негативно како ми се приближува, можам да одберам дали да го прифатам. И ако е нешто што не го сакам, свесно ја враќам енергијата од каде и да дошла.

Како да вежбате отпуштање?

Оваа вежба најдобро ќе делува ако станете и тргнете! Вклучете раздвижена музика и почнете да шетате низ вашиот стан, двор, блискиот парк… Оставете го вашето тело да се движи слободно додека одите! Може дури и да си дадете дозвола да танцувате малку!

1. Идентификувајте го она што го чувствувате дека е „заглавено“ во вашиот живот

Тоа може да биде пријателство, професионален потфат, начин на размислување, огорченост… Почувствувајте го чувството на „заглавеност“ во целото тело.

2. Замислете дека можете да ја држите таа заглавена работа во рака

Можеби дури и се чувствувате како ја стегате во тупаница. Држете ја цврсто.

3. Навистина пуштете ја

Додека сè уште сте во движење, испружете ја раката пред вас, дланката нагоре, прстите споени. Потоа спуштете ги надолу, ширејќи ги малку прстите.

Додека го правите ова, ментално визуелизирајте се како се ослободувате од она што е заглавено во вас. Притоа, можете да кажете или мислите некои зборови што ви се значајни, како што е „Не е важно“ или која било друга фраза што ви одговара.

Кога ќе го оставите да си оди „заглавеното“, одвојте миг за да го цените текот на животот што се движи низ вас.

Најсреќните луѓе знаат кога е време да продолжат понатаму

Сите се соочуваме со жалење. Прашањето е: колку долго треба да се држиме за таа емоција? Не знам какви грешки сте направиле во минатото, но би сакала да предложам дека генерално сте го направиле најдоброто што можевте во тоа време.

Ако живеете во жалење, обидете се да го испитате тоа чувство и да видите зошто тоа опстојува.

Дали работите главно испаднаа во ред? Ако се, бидате благодарни! Дали има нешто смешно во сето тоа? Ако има, смејте се! Дали научивте нешто ново од тогаш? Ако е така, уживајте во она што сега го знаете!

Направете сè што можете за да се ослободите од вашите жалења; простете си себеси, а доколку е потребно побарајте прошка од другите, за да можете мирно да продолжите со својот живот.