Потребни состојки:

250 г кисела павлака

8 јајца

Малку сечкан магдонос

150 г рендан кашкавал

1 лажица презли

1 лажица путер

Постапка:

Земете еден поплиток огноотпорен сад, па намастете го со путер. На дното распоредете кисела павлака. Едно по едно јајцата (вкупно 8) внимателно кршете ги и спуштајте ги во павлаката.

Наросете сечкан магдонос, рендан кашкавал помешан со малку презла и мали парчиња путер.

Печете додека јајцата да се испечат а жолчките да бидат ровки (околу 10 минути на 220 степени).

Рецептот е од Големиот народен готвач, издание од 1956 година.

Истиот рецепт можете да го примените и во помали садови со по едно јајце, како што е прикажано на фотографијата.