Професор по медицина излечен од мултиплекс склероза на природен начин. Кога на професорот д-р Џорџ Јелинек му била дијагностицирана мултиплекс склероза (МС) на 45-годишна возраст, му било кажано дека болеста е прогре-сивна и неизлечива.

Тој имал причина да верува во она што му го кажале колегите, бидејќи и самиот бил запознат со текот на оваа болест. Имено, неговата мајка ја имала оваа болест и со текот на времето како што про-греди-рала болеста, и била потребна инва-лидска количка за да може се движи, а ја користела сè до крајот на својот на својот живот, кога ја изгубила бит-ката со оваа болест.

проф. д-р Џорџ Јелинек

Но, наместо да ја прифати дијагнозата, Јелинек нурнал малку послабоко во истражување за тоа што всушност велат научните докази за мултиплекс склерозата. Открил дека комплетната промена на животниот стил може да го сопре, па дури и да го смени текот на болеста.

На почетокот не му се верувало, бидејќи станува збор за брзо прогре-дирачка болест, но седумнаесет години подоцна, како гостин во емисија тој рекол: “Без симптоми – јас сум совршено добро”.

проф. д-р Џорџ Јелинек

„Јас сум всушност во подобра форма и поздрав од кога и да било во кој било момент од мојот живот“, посочил Јелинек, кој редовно плива. Бројни студии ја поддржуваат програмата на Јелинек, која тој детално ја објасни во својата книга „Надминување на мултиплекс склерозата: Водич за лекување засновано врз докази“.

Промената на животниот стил лечи „неизлечива“ болест

Мултиплекс склерозата се јавува кога имунолошкиот систем ја на-паѓа миелинската обвивка која ги штити нервните клетки, предизвикувајќи забавување на нервните сигнали помеѓу мозокот и остатокот од телото.

проф. д-р Џорџ Јелинек

Оваа болест се карактеризира со широк спектар на невролошки симптоми, вклучувајќи вко-чане-тост и гр-чеви во мускулите и губење на контролата над телесните функции. Иако самата болест ретко е фа-тал-на, може да доведе до ком-пли-кации – како што се инфекции – што можат да бидат фа-тал-ни.

Лекарот кој го дијагностицирал Јелинек ја повторил конвенционалната мудрост: не постои начин да се спречи прогре-сијата на мултиплекс склероза. Тој му рекол: „Слушај, пријателе, имам ужа-сни вести. Ја имаш оваа неизлечива про-гре-сивна невролошка болест и ништо не можеш против тоа”, се сеќава Јелинек.

проф. д-р Џорџ Јелинек

Но, Јелинек не ги прифатил зборовите на лекарот. Наместо тоа, тој започнал да бара разни медицински истражувања. Врз основа на неговото истражување, Јелинек составил програма за промена на животниот стил заснована на докази. Тој одлучил да ја тестира програмата на самиот себе.

„Потребни беа години за да исчезнат симптомите“, посочува тој. „Процесот беше долг, но седум години по дијагнозата сфатив дека веќе немам мултиплекс склероза.“

проф. д-р Џорџ Јелинек

„Откриено е дека возраста не е важна, ниту, пак, е важен степенот на попреченост – можно е болеста да се стабилизира во која било фаза со овие 5 едноставни чекори кои ги применував”.

Пет едноставни чекори

Диета и начинот на исхрана. Програмата вели пациентите да престанат да јадат месо, млечни производи и каква било храна богата со заситени масти и наместо тоа да јадат зеленчук и овошје, храна со омега – 3 масни киселини, како и задолжителен витамин Б комплекс, исто така се препорачува и употреба на ленено масло.

Вежбајте. Пациентите треба да вежбаат најмалку 20 – 30 минути на ден, пет дена во неделата, по можност на отворено, колку можат повеќе.

Сончева светлина / витамин Д. Пациентите треба да бидат изложени на сончева светлина најмалку 15 минути во денот (без сончање) пет пати неделно, како и да консумираат храна и суплементи со витамин Д.

Духовност. Пациентот треба да помине најмалку 30 минути во молитва секој ден и да го отвори срцето. Како и другите делови од програмата, докажано е дека молитвата е еден од најефикасните методи во лекувањето на автоимуните болести.

Лекови. Програмата исто така се препорачува за пациенти со болести поврзани со мултиплекс склероза и пациенти кои имаат зголемен ризик за развој на болеста.

Програмата всушност може да помогне во спречување на болести пред сè. Се разбира, овие чекори можат да имаат корист на сите, не само од оние кои сакаат да третираат или спречуваат мултиплекс склероза.

Прочитајте го и следното искуство: Пчелите ме излечија од мултиплекс склероза е насловот на книгата на Мариз Пиож, професорка по гимнастика и поранешен член на францускиот национален тим за гимнастика.

Книгата веднаш по нејзиното објавување предизвика голем интерес кај јавноста.
Имено, пред дваесет и четири години, кога Мариз наполнила педесет години, се разболела од мултиплекс склероза.

Лекарот, кој и ја дијагностицирал болеста по бројни прегледи, верувал дека болеста не може да се излечи целосно со лековите што се нудат, но во најдобар случај може да се забави про-гре-сијата на болеста.

Лекарот, како ми рече: „Дамо, ништо не можам да сторам за тебе,“ започнала Мариз на почетокот на својата книга и додава: „Ако официјалната медицина не може да ја излечи мојата болест со лекови, ќе пробам сè што ми нуди природата бидејќи ништо не можам да изгубам“.

Алтернативна медицина, и пред сè, апитерапија, е она што ми помогна – напиша Пиош на почетокот на книгата. Сепак, пред Мариз да се одлучи за апитерапијата со пчели, таа се обидела да си помогне со некои други природни методи.

Имала впечаток дека сите тие терапии делумно и помагале и ги ублажиле гр-чевите во мускулите и главоболките, но, за жал, болеста сè уште про-гре-дирала и напредувала.

Имајќи предвид дека оваа терапија не значи дека ќе ме излечи целосно, побарав информации за тоа како професионално да се пристапи кон апитерапија од научници кои значат нешто од светски размери и кои со години се обидуваат да излечат мултиплекс склероза со пчелин от-ров.

Дури подоцна дознав дека во Монпелје живее и работи познат хирург и онколог, професор Анри, кој некогаш препорачал употреба на пчелни производи и кој подоцна ми помогна со неговите совети за време на пишувањето на книгата – вели Мариз.

Четврта недела редовно земав прополис со мед. Јас започнав систематски уб-оди од пчели во јуни 2005 година, двапати неделно. Повремено имав пробано пчелин от-ров врз себе, за да се навикнам и да утврдам како моето тело го толерира.

Почнав со еден у бод и од време на време го зголемував нивниот број, сè додека во септември истата година не достигнав осумнаесет уб-оди. Подоцна, исто така, го зголемив бројот на триесет и пет.

Последното скенирање со МНР во 2011 година покажа дека исчезнале сите оште-тувања (лезии) на нервите на мозокот и ‘рбетниот мозок – додаде оваа храбра жена.

Апиток-синот има својство на зајакнување на имунолошкиот систем, го намалува влијанието на стре-сот, ја смирува б олката, има антиинфламаторно дејство, ја подобрува циркулацијата, микроциркулацијата и ја забрзува регенерацијата на ткивата.

Според достапните историски извори, пчелниот от-ров се користи за медицински цели повеќе од 5.000 години. Одредени компоненти од составот на апиток-синот го прават еден од најздравите природни лекови.

Органското соединение мелитин, кое е составено од 26 видови аминокиселини, се наоѓа во апиток-синот и има антибактериско, антивирусно и антиканцерогено дејство. Пептидите, адолапин и апамин имаат способност да го ублажат воспалението и б олката без оглед на интензитетот.

Исто така, апиток-синот има изразен аналгетски ефект, го стимулира лачењето на природен кортизол. Употребата на пчелин о тров го зајакнува имунитетот и го забрзува метаболизмот. Позитивно влијае на циркулацијата на кр-вта, а со тоа и на протокот на хранливи материи и кислород низ телото.

Мултиплекс склерозата се третира со диета. Јадете свежа храна, најчесто на чинијата да имате зеленчук, коренови билки: магдонос, моркови, ротквица, целер, зелка итн. Свежо млеко, млечни производи: свеж путер, ‘ржан леб. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска