1. Лекарства што се земаат пред јадење:

-се мисли 30 минути пред јадење

-никако 2 минути пред јадење!

ПРИЧИНА: дејството на некои лекови може да се изгуби ако се земаат заедно или непосредно со храната.

2. Лекарства што се земаат по јадење:

-се мисли 5 до 10 минути по јадењето.

ПРИЧИНА: Некои лекарства можат да го надразнат желудникот, а нивното дејство се ослободува со храната.

3. Завршете ја комплетно целата препишана доза!

-се мисли на завршување на целата доза, иако се чувствувате подобро.

ПРИЧИНА: мора да се уништат преостанатите, затаени бактерии во вашиот организам.

Во спротивно, тие ќе станат уште посилни, зошто ќе бидат резистентни на лекот, а вие повторно ќе се разболите.

4.Витамини-суплементи:

-најчесто се земаат во текот на денот, после јадење.

-никогаш не се земаат витамини на ПРАЗЕН СТОМАК!

ПРИЧИНА: ефектот многу брзо ќе исчезне, затоа што витамините за најкратко време ќе се исфрлат преку урината.