Имаат вкус на кифлички, но многу полесно се прават и многу подекоративно изгледаат – запишете си го овој рецепт

Одамна го имам запишано овој рецепт, но никако да го испробам. Често налетувам на слични кифли наречени „купус кифли“ или „зелка кифли“, па одлучив да ги испробам овие моите, но и да ги приготвам според рецептот на Том Филос, па да направам споредба.

„купус кифли“ – Том Филос




И едните и другите се неодливо вкусни, брзо се прават и многу лесно, а изгледаат како да се излезени од најскапиот млечен ресторан. Многу сум задоволна со ова печиво, па топло ви го препорачувам рецептот да го испробате и вие. Еве што ви е потребно:




РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 кг меко брашно тип 400, 300 мл млако млеко, 200 мл млака вода, 2 лажички шеќер, 40 г свеж квасец (1 коцка), 1/2 кесичка прашок за печиво (5 г), 200 мл масло, 1 лажица сол.

ЗА ФИЛ: 200 г маргарин за мачкање на кората, 3 жолчки, 1 лажица сол, по желба: 300 г фета сирење или 200 г рендан трапист или шунка, кулен и сл. За премачкување: 2 белки и сусам, ким по желба

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (Том Филос): 500 г брашно, 220 мл млако млеко, 1 јајце, 1 лажица масло, 1 лажичка сол, 1 лажичка шеќер, 1 лажичка сув квасец. За премачкување на кората 125 г омекнат путер. За премачкување на кифлите: 1 жолчка со малку млеко.




ПОСТАПКА за рецепт 1: Во малку топло млеко ставете шеќер и додајте квасец. Почекајте 10-тина минути да се активира и да запени. Во сад за месење додајте го брашното и сите останати состојки, како и стасаниот квасец, па замесете мазно тесто кое не се лепи за раце.




Не треба многу да се меси, бидејќи ќе биде жилаво. прекријте го со крпа и оставете го еден час да стасува додека да го удвои волуменот. Пригответе го филот: пенасто изматете го омекнатиот маргарин/путер со жолчките и додајте сол.

Сирењето изронете го, а по желба можете да приготвите и рендан кашкавал, шунка или нешто друго по ваш вкус. Обично половината ја филувам со сирење, а половината со рендан кашкавал, шунка или нешто сувомеснато што имам во фрижидер.




Тестото поделете го на 2-3 делови, па секој дел развлечете го во правоаголник со дебелина од приближно 3 мм. Преку целата површина тестото премачкјате го со половина (или третина) од маргаринот, наросете сирење/кашкавал/шунка. Свиткајте во ролат и спојте ги краевите, па со рацете малку развлечете го ролатот.




Сечете триаголници цик-цак со нож или тацна од шолја за кафе, со широчина приближно 2 см. Наредете ги на намастен плех и оставете ги 10-тина минути на топло. Постапката повторете ја и со другото тесто. Загрејте ја рерната на најсилно, па намалете на 200 степени. Кифлите премачкјате ги со изматени белки и наросете сусам или ким. Печете ги додека убаво да заруменат. Еве ја и постапката на Том Филос:




ПОСТАПКА за рецепт 2: од сите наведени состојки замесете средно меко тесто кое не се лепи за рака. Покријте го и оставете го да стасува 45 минути додека да го удвои волуменот. Тестото истресете го на работна површина, малку премесете го, покријте го и оставете го 10-тина минути да одмори.




Потоа развлечете го во една голема, тенка кора со правоаголен облик и преку целата површина премачкјате ја со омекнат путер (125 г). Од долгата страна внимателно свиткате го ролатот и уште малку со дланките издолжете го и спојте ги краевите. Отстранете ги крајчињата, па исечете ги триаголните цик-цак.




Секој триаголник одозгора низ средината притиснете го со дрвено стапче за ражнич и редете ги во плех обложен со хартија за печење. Покријте ги со кеса и оставете ги 20 минути. Одозгора премачкјате ги со разматена жолчка +1 лажица млеко, па ставете да се печат во претходно загреана рерна на 200 степени, 20 минути. Деталите погледнете ОВДЕ.

Претходна статијаСУВИ БОЖИЌНИ КОЛАЧИ: Од едно тесто 4 вида, не знаете кое од кое е повкусно
Следна статијаПилешкото не ми излегло поубаво, ептен ни се допадна вака, не ви треба рерна за да го направите