Како што старееме, различните телесни функции забавуваат што доведува до проблеми како што се затнување на дебелото црево и слабеење на видот. Понекогаш мастите можат да се натрупаат во црниот дроб и да предизвикаат проблеми кои можат сериозно да го ош.тетат вашето здравје.

За среќа, постои едноставен природен лек кој може да помогне во овие случаи – а тоа е цвеклото. Цвеклото е европски црвен зеленчук кој не е премногу популарен поради неговиот необичен вкус. Тој, пак, е богат со есенцијални хранливи материи и нуди бројни лековити својства.

Може да ги отстрани мастите од црниот дроб и да спречи опструк.ција на дебелото црево, како и да го обнови видот. Луѓето претежно го користат за лекување на анемија и зајакнување на кардиоваскуларниот систем бидејќи е богат со железо и може да ја подобри циркулацијата.

Цвеклото содржи две ретки состојки наречени бетаин и триптофан, кои го намалуваат ст.ресот и ги смируваат нер.вите, а исто така имаат и антиинфламаторни и антиоксидантни својства што го прават идеален бо-рец против р акот.

Овој зеленчук главно се јаде сиров како салата – па еве еден рецепт, како можете да подготвите супер-здрава салата од цвекло што ќе ви го подобри целокупното здравје:

Потребни состојки: 2 до 3 главици цвекло, 2 црвени главици кромид, една лажица маслиново масло, една лажица јаболков оцет, малку сол.

Постапка: излупете го цвеклото, и ставете го малку вода на оган, па варете го додека да омекне, а потоа главиците исечкајте ги на мали парчиња и ставете ги во еден подлабок сад.

Напоменуваме дека цвеклото не мора да биде целосно преварено и меко. Може да се готви само десет минути, таман колку да се дезинфицира, бидејќи сепак, расте во земјата и може да впило нечистотии.

Секако, доколку цвеклото само кратко сте го вареле, тогаш е тврдо, но затоа можете да го изрендате. Постапката повторете ја и со кромидот, додајте го и него во садот, а потоа додајте малку масло, сол и оцет и послужете како вкусна салата.

Секојдневното кон-сумирање ќе го исчисти дебелото црево, црниот дроб и ќе го подобри видот. Како што можете да забележите, цвеклото е исклучително хранливо и здраво, па затоа треба да стане дел од вашата исхрана.

Ова се 9 главни причини зошто треба сокот од цвекло да го пиете почесто.

Прва причина – Сокот од цвекло содржи пигмент беталаин кој има антиоксиданти и антивоспалителни својства. Благодарение на оваа состојка, овој сок спречува ош.тетување на клеточно ниво и ги ели-минира слободните радикали од организмот.

Втора причина – Доколку имате тегоби со дигестијата, пијте го редовно овој сок. Истражувањата покажуваат дека сокот од цвекло помага да се исчистат цревата, а притоа им помага правилно да функционираат.

Трета причина – Благодарение на каротеноидите кои ги содржи, како што се лутеинот и зеаксантинот, сокот од цвекло е исклучително добар и за здравјето на вашите очи.

pixabay.com

Четврта причина – Сокот од цвекло го зголемува нивото на енергија, па на тој начин му помага на вашето тело подобро да реагира на вежбањето и физичката активност.

Karen Mardahl / Flickr.com

Петта причина – Една чаша сок од цвекло, ако се пие секојдневно, може да го намали и регулира кр-вниот притисок.

Шеста причина – Овој сок го зголемува нивото на железо во кр-вта. Покрај тоа, содржи антиоксиданти кои помагаат во одржување на нормалното ниво на хемоглобинот. Овој сок исто така, ја подобрува циркулацијата.

Седма причина – Докажано е дека сокот од цвекло го подобрува имунитетот, а како резултат на тоа, вашето тело побрзо и полесно се изборува со инфекциите.

Осма причина – Благодарение на магнезиумот кој го содржи, сокот од цвекло може да го ублажи ст-ресот и да помогне во закрепнувањето на мускулите.

Деветта причина – Сокот од цвекло веќе со децении се користи како природен лек. Сепак, за најдобри резултати, добро би било сами да си го правите и да одбегнувате купечки варијанти.

Сокот од цвекло треба да се пие во количина не поголема од 100 мл дневно и тоа во траење од најмногу еден месец во континуитет. После еден месец, треба да се направи пауза од 2 седмици, па доколку е потребно после паузата да се повтори кон-сумирањето на сокот.

pixabay.com

Сокот од цвекло секогаш треба да се пие додека е свеж. Ако приготвите поголема количина, се чува во фрижидер и најдобро е да се потроши во следните 24 часа, а најдоцна до 3 дена од приготвувањето. Со секое одминување на времето, сокот ги губи лековитите својства.

Karen Mardahl / Flickr.com

Во периодот кога секојдневно ќе го кон-сумирате сокот од цвекло, може да дојде до појава на црвена боја во урината или столицата. Тоа е нормална појава и не треба да ве п лаши.

pixabay.com