Home Здравје Има ретки лековити својства: Оваа билка го подобрува видот, ја мие маста...

Има ретки лековити својства: Оваа билка го подобрува видот, ја мие маста од црниот дроб, го прочистува дебелото црево, лекува анемија

pixabay.com

Како што старееме, различните телесни функции забавуваат што доведува до проблеми како што се затнување на дебелото црево и слабеење на видот. Понекогаш мастите можат да се натрупаат во црниот дроб и да предизвикаат проблеми кои можат сериозно да го ош.тетат вашето здравје.

За среќа, постои едноставен природен лек кој може да помогне во овие случаи – а тоа е цвеклото. Цвеклото е европски црвен зеленчук кој не е премногу популарен поради неговиот необичен вкус. Тој, пак, е богат со есенцијални хранливи материи и нуди бројни лековити својства.

Може да ги отстрани мастите од црниот дроб и да спречи опструк.ција на дебелото црево, како и да го обнови видот. Луѓето претежно го користат за лекување на анемија и зајакнување на кардиоваскуларниот систем бидејќи е богат со железо и може да ја подобри циркулацијата.

Цвеклото содржи две ретки состојки наречени бетаин и триптофан, кои го намалуваат ст.ресот и ги смируваат нер.вите, а исто така имаат и антиинфламаторни и антиоксидантни својства што го прават идеален бо-рец против р акот.

Овој зеленчук главно се јаде сиров како салата – па еве еден рецепт, како можете да подготвите супер-здрава салата од цвекло што ќе ви го подобри целокупното здравје:

Потребни состојки: 2 до 3 главици цвекло, 2 црвени главици кромид, една лажица маслиново масло, една лажица јаболков оцет, малку сол.

Постапка: излупете го цвеклото, и ставете го малку вода на оган, па варете го додека да омекне, а потоа главиците исечкајте ги на мали парчиња и ставете ги во еден подлабок сад.

Напоменуваме дека цвеклото не мора да биде целосно преварено и меко. Може да се готви само десет минути, таман колку да се дезинфицира, бидејќи сепак, расте во земјата и може да впило нечистотии.

Секако, доколку цвеклото само кратко сте го вареле, тогаш е тврдо, но затоа можете да го изрендате. Постапката повторете ја и со кромидот, додајте го и него во садот, а потоа додајте малку масло, сол и оцет и послужете како вкусна салата.

Секојдневното кон-сумирање ќе го исчисти дебелото црево, црниот дроб и ќе го подобри видот. Како што можете да забележите, цвеклото е исклучително хранливо и здраво, па затоа треба да стане дел од вашата исхрана.

Ова се 9 главни причини зошто треба сокот од цвекло да го пиете почесто.

Прва причина – Сокот од цвекло содржи пигмент беталаин кој има антиоксиданти и антивоспалителни својства. Благодарение на оваа состојка, овој сок спречува ош.тетување на клеточно ниво и ги ели-минира слободните радикали од организмот.

Втора причина – Доколку имате тегоби со дигестијата, пијте го редовно овој сок. Истражувањата покажуваат дека сокот од цвекло помага да се исчистат цревата, а притоа им помага правилно да функционираат.

Трета причина – Благодарение на каротеноидите кои ги содржи, како што се лутеинот и зеаксантинот, сокот од цвекло е исклучително добар и за здравјето на вашите очи.

pixabay.com

Четврта причина – Сокот од цвекло го зголемува нивото на енергија, па на тој начин му помага на вашето тело подобро да реагира на вежбањето и физичката активност.

Karen Mardahl / Flickr.com

Петта причина – Една чаша сок од цвекло, ако се пие секојдневно, може да го намали и регулира кр-вниот притисок.

Шеста причина – Овој сок го зголемува нивото на железо во кр-вта. Покрај тоа, содржи антиоксиданти кои помагаат во одржување на нормалното ниво на хемоглобинот. Овој сок исто така, ја подобрува циркулацијата.

Седма причина – Докажано е дека сокот од цвекло го подобрува имунитетот, а како резултат на тоа, вашето тело побрзо и полесно се изборува со инфекциите.

Осма причина – Благодарение на магнезиумот кој го содржи, сокот од цвекло може да го ублажи ст-ресот и да помогне во закрепнувањето на мускулите.

Деветта причина – Сокот од цвекло веќе со децении се користи како природен лек. Сепак, за најдобри резултати, добро би било сами да си го правите и да одбегнувате купечки варијанти.

Сокот од цвекло треба да се пие во количина не поголема од 100 мл дневно и тоа во траење од најмногу еден месец во континуитет. После еден месец, треба да се направи пауза од 2 седмици, па доколку е потребно после паузата да се повтори кон-сумирањето на сокот.

pixabay.com

Сокот од цвекло секогаш треба да се пие додека е свеж. Ако приготвите поголема количина, се чува во фрижидер и најдобро е да се потроши во следните 24 часа, а најдоцна до 3 дена од приготвувањето. Со секое одминување на времето, сокот ги губи лековитите својства.

Karen Mardahl / Flickr.com

Во периодот кога секојдневно ќе го кон-сумирате сокот од цвекло, може да дојде до појава на црвена боја во урината или столицата. Тоа е нормална појава и не треба да ве п лаши.

pixabay.com