Оваа природна и лековита мешавина ги крие во себе сите благодети на лукот и црвеното вино. Со добиената смеса може да се спречат многу болести, да се исчисти кр-вта од плаки, да се зајакне имунитетот, да се ели-минира лошиот холестерол, да се подобри кардиоваскуларниот систем, да се ели-минира вишокот сол од телото, да се зголеми издржливоста, дава енергија и успешно се изборува против разни инфекции.

Потребни состојки: 12 чешниња лук, 500 мл високо квалитетно црвено вино.

Постапка: чешнињата лук исистете ги и ставете ги во стаклена тегла, а потоа прелијте ги со половина литар вино. Пожелно е лукот да не е кинески, кој сè повеќе го има на пазарот, туку домашен, што може да се купи од проверени производители.

Подобро е да се купи домашен бидејќи кинескиот лук содржи поголеми количини арсен, а има и помалку лековито дејство. Затворете ја теглата и ставете ја на темно и ладно место да отстои 2 недели, а теглата протресувајте ја 2-3 пати на ден.

Jim Reynolds / Flickr.com

Потоа процедете ја содржината во сад кој не е проѕирен со капак. Доколку го складирате во стаклено шише, тогаш истото завиткајте го со алуминиумска фолија од надворешна страна. Пијте по 2-3 лажички на ден за еден месец. Овој ели.ксир направете го 2 пати годишно.

ЛЕКОВИТО ВИНО ЗА СРЦЕ

Потребни состојки: 1 китка магдонос, 1 литар вино (бело или црно), 2 лажици домашна винска киселина, 300 г мед

Постапка: 10 свежи стебленца од магдонос (или една китка) заедно со листовите се става во 1 литар чисто природно вино (бело или црно, сеедно, но да нема премногу танини, при зреењето да биде исчистено од дршките на гроздовите).

Потоа се додава една до две големи лажици чист (домашен) вински оцет. Се става на оган и се загрева, а откако лесно ќе проврие оставете да се вари уште 10 минути на тивок оган (внимавајте: виното пени!). Намалете ја температурата на најтивко.

Потоа се додаваат 300 г природен мед и се остава да се вари уште 4 минути. Топлото вино за срце се процедува и сè уште топло се става во шишиња кои претходно биле испрани со чист ал-кохол. Добро се затвора. Талогот кој се создава не е ш.тетен и слободно може да се пие.

Многу е важно состојките да бидат природни и да се следи редоследот на постапката за приготвување. Не треба да се грижите што медот треба да се вари, бидејќи тоа е потребно за делотворноста на лекот.

Ако почувствувате тегоби со срцето, земете една, две, три или повеќе големи, полни лажици од виното, во текот на денот. Боц.кањето во срцето кое го чувствувате поради промена на времето или поради некоја воз.буда- веднаш ќе исчезне.

По неколку месеци редовна употреба, б олните со слабо срце не чувствуваат тегоби и имаат повеќе енергија. Се прочистуваат кр-вните садови од плаки, кр-вта непречено тече и сите ткива се исхранети.

Ова е многу стар рецепт напишан од рацете на една светица пред 8 века и оттогаш испробан и докажан многупати. Самата светица додека била жива тврдела дека сите запишани лекови на чу-десен начин и биле пренесени преку светиот дух.

Монахињата Хилдегард фон Бинген живеела пред 800 години (1098-1179) а пред к.рајот на својот живот сведочела и објаснила дека сите нејзини записи и сè она што го напишала потекнува единствено од небесните слики кои преку Бог и‘ биле пренесени, опишани и објаснети сите б олести и нивното лекување.

Папата Евгениј Трети на-редил да се провери нејзината јасно-видост па
Црквата ја признала како светица. Рецептот „Ви.но за срце“ покажал голем успех во лекувањето на б олни со срцеви сла-бости, па затоа се употребува во секојдневната пракса, секако со претходна лекарска кон-султација.