Сладоледот е омилен десерт во текот на жешките летни денови.
Сепак, експертите велат дека во овој деликатес, има нешто што не е толку убаво. Истражувачите провериле што се има во сладоледот, особено оној на точење, и покрај вообичаените состојки како што се млеко, обезмастено млеко, сурутка и шеќер, тие нашле нешто што не е толку убаво.

Сладоледот е мешавина од масти, безмасни млечни цврсти делови, шеќер и емулгатори, кои со помош на воздух се шират во пена во водено-маслена емулзија.

Емулгатори, како што се полисорбат 80 се додаваат да се измени сладоледот за време на замрзнување. Значи сладоледот добива мазна текстура и не се топи брзо по сервирањето.

Моно и диглицериди (Е471) најчесто се користат за сладолед, а тука се и лецитин Е 322 и натриум фосфат. Истите принципи се користат за милкшејк и замрзнат јогурт. Сево ова се наоѓа во сладоледот од едноставна причина подолго да трае , па затоа најбезбедно е да си направите домашен, дома.