Новите​ информации од​ професорот​ Стивен​ Абрамс​и неговите партнери ​од​ Медицинскиот Универзитет Бејлор​во Хјустон​открија дека​внесот и​ингестијата на​магнезиумот од најрана возраст​ се​ клучни индикатори за​ коскената минерална​супстанција​ и густина ​на ​коските ​– ​а дека калциумот во исхраната​ не ​е ​целосно​поврзан со​ваквите мерки.

„Внесот на​магнезиум​во исхраната​може да биде важен, иако релативно​непознат,​фактор​за коскената минералната​акреција​кај децата”​- откриле истражувачите.

„Многубројни хранливи материи се клучни за децата да имаат здрави​коски.

Една од нив се чини дека е магнезиумот“ – објави Абрамс. „Калциумот е важен, но, освен за оние деца и адолесценти со многу ниско ниво, не може да биде поважен од магнезиумот.“

Научниците истакнуваат дека родителите главно се информирани за важноста на калциумот за изградбата на здрави​коски​кај нивните деца, но не и за магнезиумот.

Дополнување​со магнезиум

Односот меѓу калциумот со магнезиумот во исхраната треба да биде 1:1 или 1:2, и тоа се смета за задоволително ниво (на пример 800 мг калциум и 400 мг магнезиум).

Меѓутоа, за жал, најчесто планот за контрола на тежината денес смета дека калциумот треба да биде 10 пати поголем од магнезиумот.

Магнезиумот​доаѓа во​бројни структури.​Магнезиум оксид или​хлорид​е во ред,​како што е ихелатен​магнезиум.​пакувањата​обично содржат​по​250-500 мг магнезиум.

Можете, исто така,​да користите додаток од комбинација на калциум​и​магнезиум.Препорачаната дневна доза​(RDA) на​магнезиум е​350-400​мг.​Можете да го консумирате​или​на празен стомак​или​со оброк.

Рецептот за домашен лосион со магнезиум:

Потребни состојки:

4 лажици врела вода,

4 лажици магнезиум хлорид

Подготовка и примена:

Сè што треба да направите е да го помешате магнезиумот со топлата вода и добиената смеса да ја втриете на болните места. По само неколку минути ќе бидете воодушевени од резултатот.