Најефикасните мевлеми за проширени вени ги прават помалку видливи и за 20 дена ги повлекуваат. Генетиката обично игра клучна улога во тоа дали ќе имате изразени проблеми со проширени и слаби кр-вни садови. Иако условите за живот влијаат и на појавата на оваа најчеста б олест.

Ако вашата работа вклучува стоење или седење подолго време, големи се шансите вашите кр-вни садови да бидат оште.тени. Проширените вени често може да се појават за време на бременоста или кај луѓе со прекумерна т ежина бидејќи кр-вните садови во овие случаи се повеќе оптоварени од вообичаеното.

Исто така, зголемениот холестерол во кр-вта може да ги оште-ти вените или да ја влоши постојната состојба. Често се случува кога се земаат некои видови хормони или лекови за конт.рацепција.

Изложувањето на сонце, употребата на солариум, носење несоодветни обувки со премногу високи или прениски потпетици може да предизвикаат проширени вени. Жените почесто с тра-даат од оваа состојба отколку мажите бидејќи ѕидовите на кр-вните садови се значително потенки.

Ослабувањето на кр-вните садови поради возраста може да предизвика проблеми со воспалени и проширени вени, како и прекин на циркулацијата во периферните кр-вни садови.

Луѓето често го игнорираат овој проблем, бидејќи б олката се смирува и престанува кога нозете ќе ги кренете на високо или ќе одморите, но ова не е трајно решение за овој проблем.

Покрај б олката што е присутна кај оваа болест, постои и опас-ност од формирање на тромб. Покрај класичните медицински методи, кои се користат во случај на проширени вени, потрошувачка на разни видови лекови, ласерско отстранување на проширени капилари, постојат и алтернативни методи за решавање на овој проблем.

Кога станува збор за проширени вени на нозете, третманот со билки се покажа како исклучително решение, и не само на нозете. Крем од костен за проширени вени – Кога го подготвувате овој крем за вени, важно е да најдете млади костени кои не се премногу тврди, за да можете да ги сомелете.

Постапка: Соберете десетина поголеми диви костени и сомелете ги. Ставете ги мелените костени во стаклена тегла и прелијте го со 200 мл ракија или друг ал-кохол. Тинктурата треба да отстои на сонце седум недели.

По изминатиот период, потребно е да се процеди смесата и да се прелие во темно шише. Начин на користење: Нанесувајте го овој лек на проширените вени секој ден. Местото не треба да се притиска, а смесата се нанесува во вид на облога или нежно директно на кожата.

Масло од гавез за проширени вени

Гавезот е растение што нашите предци го користеле за лекување на многу б олести, од проширени вени, ревматска б олка, хемороиди, нер.вни воспаленија, сè до проблематична кожа и акни.

Денес, гавезот се повеќе се користи во некои лекови и во производство на билни тинктури и креми за затегнување на кожата. И покрај сите овие позитивни ефекти, гавезот има силно влијание врз централниот нервен систем и затоа мора да се користи во умерени количини во мали дози.

Гавез за проширени вени

Она што е важно да се забележи кога се користи гавезот е дека тој не смее да дојде во контакт со метални предмети, бидејќи станува ток-сичен. Затоа сè што се подготвува со овој корен се подготвува во саксии кои се изработени од керамика, стакло или пластика.

За да го подготвите овој крем или мевлем за вени, потребни ви се околу 6 лажици домашна свинска маст и 5 лажици сечкан корен од гавез. Маста е потребно да се стопи на ниска температура, се става во керамички сад и се меша со гавезот.

Кога смесата ќе се стврдне, истурете ја во стаклена тегла и чувајте ја во фрижидер.
Вака подготвениот крем за вени може да се нанесува неколку пати во текот на денот, по потреба. /