Рецепт на Домашни Рецепти. Подгответе ја оваа торта во три слоеви која е превкусна со цитрусен вкус на портокал. Секој слој е исклучителен и посебен сам по себе, а тортата се подготвува многу лесно и брзо. Базата е многу едноставна и само таа се пече додека го подготвувате преливот – вториот слој.
Интересно е тоа што може да ја подготвите со сок од Фанта или цеден сок од портокал. Изборот го оставаме на вас, а со сигурност ви кажуваме дека ќе уживате во неодоливиот вкус. Фанта тортата е идеална за сите пригоди, родендени или прослави доколку повеќе претпочитате цитрусен вкус отколку чоколаден.
Потребни состојки: 3 јајца, 50 г шеќер, 100 мл млеко, 100 мл масло, 150 г брашно, 12 г прашок за печиво или 1 ќесичка, органска кора од портокал. За прелив: 1 литар млеко, 3 пудинзи од ванила, 7 супени лажици шеќер, 100 г бело чоколадо, 100 г маргарин, ситно сечкани парчиња портокал. За фил: 600 мл сок од портокал или Фанта, 4 супени лажици шеќер, 4 супени лажици нишесте.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/2-3.jpg)
Постапка: За подготовка на базата, во сад ставете ги трите јајца и додајте го шеќерот. Мешајте со миксер околу 5 минути додека јајцата и шеќерот добро да се соединат и да се формира кремаста смеса.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/3-2.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/4-3.jpg)
Потоа во смесата додајте го млекото, маслото и мешајте уште малку. Брашното се додава на крај постепено заедно со прашокот за печиво и повторно се промешува со жица за матење. Доколку имате органска кора од портокал, изрендајте во сосем мала количина во смесата за базата да добие малку цитрусен шмек.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/5-3.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/6-3.jpg)
Во претходно намастена тава (20×30 цм) прелијте ја претходно подготвената смеса преку целата површина на тавата. Печете во претходно загреана на 200 степени околу 25 минути. Со чепкалка проверете дали смесата е одвнатре испечена, а кога ќе фати румена боја кората извадете од рерна и поклопете со памучна кујнска крпа додека го подготвувате филот.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/7-3.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/9-2.jpg)
За преливот: Во тенџере претурете го млекото и оставете да зоврие. Потоа додајте ги трите пудинзи и седумте лажици шеќер. Секој прашок од пудинг треба да биде околу 37 г. Повремено мешајте го пудингот додека ја добиете посакувана густина. Кога ќе се згусне пудингот додајте го маргаринот и белото чоколадо и мешајте постојано додека се растопи чоколадото.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/10-3.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/11-2.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/13-1.jpg)
Подготвениот пудинг прелијте го врз испечената кора и распоредете го еднакво. Исечете неколку парчиња портокал во форма на мали триаголници, со кора доколку е органска и започнете да ги редите врз преливот од пудинг. Во зависност од големината на тавата, редете ги портокалите еден до друг. Јас наредив пет реда по три портокали во секој ред.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/15-3.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/17-1.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/21-2.jpg)
За филот: Во тенџере на оган претурете ја фантата или сокот од портокал. Оставете малку да зоврие, а потоа додајте 4 супени лажици шеќер и 4 супени лажици нишесте. Мешајте постојано додека се згусне смесата, а потоа прелијте ја врз наредените портокали. Распоредете ја смесата подеднакво и оставете тортата да отстои во фрижидер 3 часа. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/29.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/1-2.jpg)