Малината се нарекува „растение за жени“ во некои делови на светот, бидејќи лисјата од малина содржат многу хранливи материи кои имаат корисен ефект врз женското тело. Малината е добро познат и омилен летен деликатес, но лисјата од малина се буквално полни со хранливи материи и често се користат за правење билен чај.

Лисјата од малина се користат со векови за лекување на разни здравствени проблеми, тие се дел од бројни чајни мешавини, а новите научни истражувања потврдија дека овој чај им помага на бремените жени. Еве ги сите добри страни на чајот приготвен од листови на малина.

Здравствени придобивки од чајот од лист од малина

Лисјата од малина содржат многу хранливи материи и имаат корисен ефект врз организмот на бремените жени. Лисјата од малина се добар извор на хранливи материи и антиоксиданти, витамини и минерали.

Тие содржат витамини од групата Б, витамин Ц и минерали калиум, магнезиум, цинк, фосфор и железо. Лисјата од малина содржат полифеноли како што се танини и флавоноиди, кои делуваат како антиоксиданти во организмот и можат да помогнат во заштитата на клетките од ош.тетување.

Покрај тоа, лисјата од малина содржат мали количини елагински киселини, за кои е докажано дека ги неутрализираат кан.церогените супстанции, па дури и придонесуваат за самоуниш.тување на клетките на р акот.

Иако се потребни повеќе истражувања за влијанието на ова растение во бор-бата против р акот, сегашните резултати што ги има науката се многу ветувачки.

Малината е позната и како „растение за жени“

Малината се нарекува растение за жени во некои делови на светот. Некои научни студии ги поддржуваат тврдењата на жените кои велат дека чајот од малинови листови помага во ублажување на симптомите пред мен-струација (ПМС), како што се гр.чеви, п овраќање, г адење и дијареја.

Малиновите листови содржат фрагарин, растително соединение кое помага во затегнување на мускулите на дното на карлицата, што може да ги намали гр.чевите во мен-струалниот циклус.

Иако во моментов нема специфични препораки за количината, п иењето чај од лист од малина може да ја ублажи непријатноста за време на мен-струалниот циклус. Околу 28 грама малинови листови содржат 3,3 мг железо, што е 18 проценти од препорачаната дневна доза за жени на возраст од 19 до 50 години.

И доволно железо помага во борбата против анемијата, која често ја доживуваат жени со обилно кр-вавење за време на мен-струалниот циклус.

Помош за бремени жени и мајки

Бабиците од многу одамна користеле билни чаеви за да им помогнат на бремените жени пред и за време на породувањето. Едно истражување покажало дека околу 52 проценти од жените редовно користат некој вид чај од билки.

Чајот со листови од малина обично се препорачува во вториот и третиот триместар од бременоста, но некои жени го користат овој чај за да помогнат при г адење и п овраќање и во првиот триместар.

Чајот од малинови листови се користи и за зајакнување на матката, за подобрување на исходот од п ородувањето и за спречување на прекумерно кр-вавење по породувањето. Многу жени велат дека чајот од малинови листови им помогнал во пократок и побезб.олен п ораѓај.

Познато е дека соединението фрагарин, кое се наоѓа во малиновите листови, помага да ги затегне мускулите во карличната област, вклучувајќи ги и sидовите на матката, што може да го олесни п ородувањето.

Студија спроведена на 108 жени покажа дека оние кои пиеле чај од малинови листови во последната фаза од бременоста, имале пократок прв п ораѓај. Студијата била повторена една година подоцна со 192 жени.

Се покажало дека чајот од малинови листови не ја скратил првата фаза на п ораѓајот, но ја скратил втората фаза во просек за 9,59 минути.

Ги намалува к омпликациите за време на п ородувањето

Постојат некои докази кои сугерираат дека чајот од малинови листови помага пораѓајот да помине со помалку компликации. Едно истражување открило дека жените кои пиеле чај од малинови листови подоцна во бременоста, ја намалиле употребата на форцепс и други интервенции и дека има помалку случаи на предвремен п ораѓај.

Слично на тоа, друга студија покажа 11% намалување на употребата на форцепс за време на породувањето кај жени кои кон-сумирале чај од лисја од малина во последните 8 недели од бременоста.

Американското здружение за бременост исто така наведува дека кон-сумирањето на овој чај може да ја намали потребата од интервенции за време на п ородувањето, што автоматски ја намалува количината на кр-вавење во постпарталниот период.

Несакани ефекти на чај и д озирање

Несаканите ефекти од чајот од листови од малина се благи и незначителни, но сепак треба да се земат предвид. Овој билен чај може да има лаксативни својства и благ диуретичен ефект и може да го зголеми мокрењето.

Важно е да се кон-султирате со вашиот лекар пред да го кон-сумирате. Истражувањата сугерираат дека најдобро време да започнете да пиете чај од лисја од малина е 32-та недела од бременоста.

Една студија покажа дека земањето 2,4 mg на ден лисја од малина во форма на таблети е безбедно. Како чај, безбедно е да се пие една до три чаши на ден. Препорачливо е да го ограничите внесувањето на една чаша на ден, доколку одлучите да го кон.сумирате во рана бременост.

Ако се појават рани конт.ракции за време на бременоста или имате благо кр-вавење во вториот или третиот триместар, треба да престанете да користите чај.