Лимонот е оптимален извор на витамин Ц. Овој витамин е важен за производство на колаген, помага во апсорпцијата на железото од растителната храна. Адекватниот внес на витамин Ц го спречува создавањето на камења во жолчката. Витаминот Ц ефикасно се бо-ри против настинки, ја cтимyлиpа регенерацијата на кос-ките.
Во сокот од лимон е присутна лимонска киселина. Не ја намалува pH вредноста, туку ја зголемува (алкализира). Со зголемување на pH вредноста на урината, лимонската киселина помага да се растворат камењата во бубрезите. Тоа помага да се отстрани амонијакот од телото – производ на метаболизмот на протеините.

цеден лимон со рендана кора/ НМД.мк
Д-лимоненот е соединение присутно во кората на лимонот. Д-лимоненот го ублажува воспалението и го нормализира шеќерот во кр-вта. Ова соединение е корисно за респираторни патологии. Затоа, тоа е неопходно за луѓе со б олни бели дробови (после прележана пневмонија, астма и кај пу-ша-чи.
Ериоцитрин е антиоксиданс што се наоѓа во сокот и кората од лимонот. Ериоцитрин во комбинација со други активни супстанции покажало ефект врз намалување на воспалението, оксидативниот с трес и оптимизирање на нивото на шеќер во кр-вта.
Ериоцитринот иницира оксидација на масни киселини и ја нормализира чувствителноста на хормонот инсулин. Оваа супстанција ја активира биогенезата на клеточните митохондрии.
Хесперидин. Го намалува оксидативниот с трес и воспаление, го нормализира васкуларното здравје. Хесперидинот ја намалува веројатноста за макуларна дегенерација (ретинална дегенерација кај постарите лица).
Супстанцијата го намалува ефектот на галактоза, шеќер сличен на гликозата што се наоѓа во млечните производи. Диосмин. Ја подобрува состојбата на кр-вните садови. Во комбинација со хесперидин, тој е ефикасен кај проширени вени и терапија со хемороиди.

NMD.mk
Еве на кој посебно му се препорачува редовно конcyмирање на лимон: пу-ша-чи, лица кои се на диета, на сите оние кои имаат респираторни проблеми, луѓе кои стра-даат од дијабетес, гихт, лица со бавен метаболизам, за љубителите на слатки и млечни производи, луѓе кои стра-даат од проширени вени, лица постари од 60 години.
Кората од лимон е најздравиот дел од лимонот, но не можете да ја јадете која било кора бидејќи купечките лимони се најчесто прскани со пестициди. Доколку користите кора од лимон, гледајте тоа да биде органски лимон од вашата градина или доколку е прскан истретирајте го со сода бикарбона и вода или ал-кохолен оцет.
Најдобар напиток на сите времиња е наутро да исцедите еден лимон во чаша и потоа да ја дополните со млака вода. Одозгора може да си изрендате лимонова кора и така да го испиете напитокот. Овој напиток се смета за природен чистач на организмот, кој му е потребен на организмот рано наутро за да ги исчисти сите ток-сини кои се акумулирале во текот на ноќта.
Секако, со оваа количина не може да ги задоволите дневните потреби на витамин Ц, но овој напиток промовира добро здравје и најважно од се помага во намалување на холестеролот. Во остатокот од денот треба да пиете многу вода која може да си ја „засладите” со неколку капки лимонов сок.