ЕНДОКРИНОЛОГ ПРЕДУПРЕДИ: Дебелината, аритмиите, висок крвен притисок…може да се појават поради недостаток на овие хормони…Постои подгрупа на хормонална хипертензија, која се јавува кај жени кои се приближуваат до менопауза или кај дебели жени.

Кога станува збор за машки и женски хормони, тестостерон и естроген, првата мисла е дека овие хормони влијаат на изгледот и однесувањето на личноста, т.е. на нејзината машкост или женственост.

Сепак, овие хормони влијаат многу повеќе од тоа, а сè поврзано на оваа тема објасни светски познатиот експерт, ендокринолог проф. д-р Светлана Вујовиќ.

„Две третини од тежината на мозокот ја сочинуваат крвни садови, а во секој крвен сад има место каде што дејствуваат половите хормони, естрогенот кај жените и тестостеронот кај мажите.

Ако нешто не е во ред, почнуваат болестите – прво слаба концентрација, нервоза, депресија, раздразливост и слично, а потоа може да дојде и до Алцхајмерова, Паркинсонова и некои други сериозни болести.

Фото: Илустрација

Срцето е фасцинантно, на пр. срцето е ендокрин, хормонален орган, на сите срцеви клетки има исти места каде што дејствуваат хормоните.

И, ако не се добри, се појавуваат аритмии, прескокнување на срцето, висок притисок и потоа кардиолозите третираат на начин на кој се научени да лекуваат, но ова е сосема ново сознание.

Значи, важен е добро избалансиран хормонален статус“, вели докторката за Уранак на К1, објаснувајќи за новите сознанија поврзани со срцето и неговите хормони:

„Постои подгрупа на хормонална хипертензија, која се јавува кај жени кои се наближуваат до менопауза или кај дебели жени итн.

Значи, дебелината не е само козметички проблем, масното ткиво е многу активно метаболичко ткиво и самото претставува воспаление. Штом некој е дебел, има воспаление и лесно е да дојде до друго воспаление“.

Д-р Вујовиќ вели дека затоа е важно сите кога ќе наближат на околу четириесет години, ако не и порано, да се тестираат и да видат во каква состојба е нивното тело.

Ова вклучува проверка на нивото на хормоните, тестови на крвта и вршење на ултразвучни прегледи.

Добрата вест е што од следната година граѓаните ваквите прегледи ќе можат да ги вршат во специјализирана државна институција во Србија.

Имено, како што најави докторката, во новата зграда на Клиничкиот центар на Србија има одделение кое ќе се занимава со проблемите кои настануваат поради хормонална нерамнотежа.

Ендокринологот истакна дека кај мажите има опаѓање на тестостеронот од 40-годишна возраст, поради што имаат симптоми слични на менопауза.

„Тестостеронот опаѓа од 40-та година и потоа мажите почнуваат да се дебелеат и ги имаат сите исти симптоми како жените во менопауза, само молчат и трпат.

Давањето тестостерон на оние кои го немаат или помага да се подобри имунитетот или дури и во моментот на срцев удар кај мажот, кога тестостеронот е на многу ниска граница, а женските хормони се високи, давањето тестостерон би спречило срцев удар, ете толку е важен исправниот хормонален статус.”

Лекарката посочува дека и машките и женските хормони можат да бидат лек само ако се даваат во вистинска количина.

„Поинаку е ако некој самоиницијативно користи огромна доза од било што, затоа, ако лекот се надомести правилно, а е во дефицит, тогаш лицето ќе има нормална количина.“ Докторката можете да ја слушнете ОВДЕ.