Елена предупредува: Сите ги сакаме зошто се здрави, ама во еден случај може да ги предујат цревата со штетни последици

Постојат намирници кои сите ги сакаме, не само затоа што се многу вкусни, туку и затоа што се здрави. Но во еден случај не смееме да ги консумираме, затоа што може да предизвикаат пу-ка-ње на цревата. Причината не е наивна, а последиците се опас-ни.

Овие намирници содржат многу хранливи материи, но сепак, нутриционистката предупредува дека некои од нив може да направат проблем. Дека некоја храна предизвикува подување на стомакот, тоа сите го знаат, но постојат некои посебни намирници, првенствено овошје и зеленчук, кои толку тешко се варат што можат да предизвикаат пу-ка-ње на цревата.

Руската нутриционистка Елена Солутатин предупредува за опас-носта од храна која содржи многу танини и „крупни“ влакна. Тоа се намирници кои доведуваат до создавање на „безоари“ (еден вид „бисер во човековото тело“), тврда маса која се создава од акумулирани честички кои не можеле да се сварат во желудникот.

Како последица на ова доаѓа до зголемување на величината на цревата.

„Во теорија, прекумерниот внес на намирници како што се дуња, целер, зелка, ротквици, може да доведе до слични проблеми”, објасни Елена. Нутриционистката објасни дека и безоарите, околу кои се собира храна, не можат лесно да поминат низ цревата, а тука лежи опас-нос-та од пу-ка-ње.

Ако овие наслаги се премногу големи, доаѓа до застој и блокада во цревата што неретко се решава со опе-ра-ција.

Најпознат случај со опстук-ција на црева поради прејадување е случајот на една жена од Москва која изела 1,5 килограм јапонски (каки) јаболка и на која цревата и се прошириле со пречник од 3-6 см на катас-тро-фални 24.

Кога е време за проверка на здравјето: Хронично дуење на стомакот е прв индикатор за рак и други потешки заболувања!

Понекогаш подувањето може да укажува на сериозни здравствени проблеми. Околу 30% од населението го мачи овој проблем. Лоша дигестија и нередовно празнење на цревата, менструалните циклуси кај жени, опстипација и алергија на храна се најчестите причини за подување на стомакот и тие обично се привремени.

Меѓутоа, ако оваа состојба стане хронична, тоа може да биде знак за нешто многу сериозно. Доколку не успеете да се ослободите од подуеноста на стомакот во текот на подолг временски период, време е да побарате стручна помош. Лекарите предупредуваат дека дуењето може да укажува на овие 6 загрижувачки проблеми.

УРИНАРНА ИНФЕКЦИЈА

Инфекцијата на уринарните патишта може да предизвика чуватво за често одење во тоалет. Може да се појава следните симптоми: притисок во стомакот, болка или подуеност проследено со грозница, мач-нина и повраќање.

ЗАБОЛЕН ЦРН ДРОБ

Заболениот црн дроб, поради собирање на течност, може да предизвика подување на стомакот. Ако дуењето е предизвикано поради проблем со црниот дроб, тогаш исто така се чувствува чувство на замор, модринки или појава на жолтица.

ВОСПАЛИТЕЛНА БОЛЕСТ НА ЦРЕВАТА

Оваа состојба предизвикува дијареа, болка во стомакот и дуење. Уште една карактеристика на оваа состојба е интолеранција на лактоза која се јавува во овој случај.

ДИВЕРТИКУЛОЗНИ ЦРЕВА

Дивертикулозни црева е воспаление на малите кесички наречени дивертикули кои се наоѓаат долж ѕидовите на цревата. Симптомите вклучуваат ненадејна болка во долниот дел од стомакот. Останати симптоми се мачнина, дијареа, опстипација и подуеност.

РАК

Неколку важни органи се наоѓаат во абдоминалниот дел како што се: панкреас, желудник, дебело црево, матка и јајници. Ако ракот се развие во еден од овие органи, тоа може да доведе до необјаснето дуење на стомакот. Затоа, ако забележите упорно дуење и нагло зголемување на стомакот, веднаш посетете лекар.

НАРУШЕНО МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ

Кога лицето е постојано под хроничен стрес, во неговиот организам постојано се лачи кортизол, хормон на стресот. Во оваа состојба, дигестивните хормони не се произведуваат доволно, што може да доведе до пречки во дигестијата и чувство на подуеност.

Најдобрата салата на светот – спречува подување на стомакот со гасови и ги празни цревата

“Ќе ви ја претставам според мене една од најдобрите салати кои мене ми помогна да се ослободам од вишок килограми, вишок течности и подуеност на стомакот”, вели Катерина на нејзиниот канал “Врата кон здравјето”.

Доколку планирате да ја јадете оваа салата, важно е да знаете дека најдобро е да останете дома неколку часови, односно да не излегувате никаде, бидејќи за кратко време ќе почне да делува и ќе ви ги испразни цревата.

Салатата од праз се приготвува како и секоја друга салата, се додава само малку сол и јаболкова киселина (или обична) по вкус. Јаболковата киселина е најдобра, бидејќи и таа го потпомага топењето на вишокот килограми. Салатата од праз не е добра само за дигестијата, празнење на црева и исфрлање на вишок течности од телото, туку исто така, е добра за здравјето на срцето.

Празот содржи многу фолати за кои е познато дека го одржуваат нивото на хомоцистеинот во рамнотежа, а ова е еден од значајните ризик фактори кога станува збор за срцеви болести.

Покрај фолати, празот содржи и алицин кој исклучително благотворно делува на целокупниот дигестивен тракт.

Празот потекнува од Европа и Западна Азија а се одгледува ширум светот, а се користи за приготвување на различни специјалитети. Во споредба со другите зеленчуци од истата фамилија, има слаткаст вкус и мирис.

Освен што масовно се користи во кулинарството, празот е познат и по своите лековити состојки. На нашето поднебје јадењата со праз се доста застапени, а со оглед на неговите бројни својства, можеби и не доволно.

Празот исто така е богат со витаминот К, етерични масла, соединенија на сулфур кои благотворно делуваат на системот за варење.

Има антибактериски, антивирусни и антигабични дејства, а покрај другото го намалува нивото на лошиот холестерол како и крвниот притисок. Покрај другото, го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, па дури и од мозочен удар.

Празот обилува и со целулоза која го стимулира празнењето на цревата. Листовите на оваа билка содржат пиридоксин, фолна киселина, ниацин, рибофлавин и тиамин, а покрај тоа и витамини А, К, Ц како и минералите железо, бакар и цинк.

Доколку се прашувате дали празот содржи калории, тогаш еве ја добрата вест: во 100 г свеж праз се содржат само 60 калории. Во истата содржина се содржат 55% од вкупната дневна потреба од витаминот К.

Исто така, празот е извонреден антиоксидант и извор на нерастворливи и растворливи влакна. Медицинските истражувања покажале дека празот како лек помага во случај на алергија, анемија, атеросклероза, бронхитис, дебелина, губиток на апетит, депресија, ерект.дисфункција, кашлица, настинка и грип.

Може да им помогне и на лица кои имаат проблем со црниот дроб и штитната жлезда. Празот е лек и за нашето срце и за целокупниот кардиоваскуларен систем.

Токму затоа што содржи значителна количина од кемперферол, драгоцен природен флавоноид, голем број студии покажале дека токму оваа состојка ги штити крвните садови од разни оштетувања, па дури и оние настанати од претераното дејство на слободните радикали.

Исто така поттикнува производство на азотоксид, гас кој помага во ширење и опуштање на крвните садови. Го намалува производството на диметиларгинин, супстанција која го блокира производството на азотен оксид.

Празот како лек благотворно делува на целиот кардиоваскуларен систем, бидејќи исто така содржи фолати кои помагаат во одржување на рамнотежата на хомоцистеинот. Покрај тоа содржи голема количина полифеноли, антиоксиданси кои ги штитат крвните садови од оксидативни оштетувања, па така, помага и во спречување на појава на рак на желудник и дебело црево.

Кој не смее да го консумира празот: Лица со бубрежни проблеми, бидејќи празот содржи оксалати, супстанции кои се таложат, кристализираат и доведуваат до појава на камен во бубрег.

Оксалатите исто така ја спречуваат апсорпцијата на калциумот во организмот, но доколку дигестивниот тракт ви е здрав, а храната долго ја џвакате, тогаш овие оксалати нема да можат да ја попречат апсорпцијата на калциумот.

Претходна статијаВитамински сок кој ве враќа во живот, толку силен, а се прави за 2 минути
Следна статијаНеверојатно нежен и вкусен куглоф кој брзо се приготвува