Професорот Дејан Трајковски кој е познат по своите одлични статистички анализи, овојпат се осврна на еден здравствен проблем во Македонија, кој како што се чини, предничи пред сите други. Станува збор за мозочниот у дар, а еве што напиша професорот:

„Македонија има највисока стапка на мор-талитет од мозочен у дар во Европа: 180 с-мрт-ни случаи на 100.000 жители годишно. Дали ова има врска со ст-ресот, сиро-маштијата и ло-шиот квалитет на живот? Се гледа дека најмногу у дари имало во најсиро-машните и најне-среќните земји“, пишува во својата најнова објава професорот Дејан Трајковски.

„Освен тоа, во 2018 година Македонија имала втор најл-ош индекс во Европа (после Романија) според исходот од лекувањето на сите болести. Секогаш е во првите три најлоши, а во 2015 година имала најл-ош индекс. Овој индикатор е можеби најважниот од сите шест според кои се рангираат здравствените системи. Човек да се уп-лаши што мора да живее тука“, пишува професорот.

Еден месец пред мозочниот у дар, ќе добиете вакво преду-предување

Секогаш организмот суптилно нè преду-предува, а некогаш ни испраќа и физички, препознатливи знаци за преду-предување.

Од исклучителна важност е навремено да се идентификуваат преду-предувањата за мозочен у дар и да се добие медицинска помош најрано што може, за да се намали ризи-кот од сериозни ош-тетувања на мозокот. Тоа може да помогне да се намали ризи-кот од с-мрт или ин-вали-дитет и да се подобрат шансите за прежи-вување и закрепнување.

Медицинските експерти велат дека знаците и симптомите може да варираат од едно до друго лице, во зависност од видот на мозочниот у дар, делот на мозкот кој е по-годен и обемот на ош-тетувањето. Но, сите тие имаат тен-денција да се јават ненадејно.

Најчести симптоми на мозочен у дар се:

Чувство на тр-пнење во некој дел од лицето, рацете или нозете, особено ако е зафатена едната страна на лицето. Се јавува чувство како да нема циркулација во тој дел, како да е од-земен екстремитетот, дел од него или целиот;

Губење на концентрација и расеаност, одеднаш често ви се случува да не можете да ја продолжите реченицита, правите пермутација во говорот, ги грешите зборовите и имињата;

Имате поре-метување во говорот: отежнато и неразбирливо изговарање на зборови или целосна неможност да се изговорат зборовите или цели реченици, неразбирање на говорот кај соговорникот;

Нагло замаглување или губи-ток на видот, особено на едното око или на половина од видното поле; нагла гла-воболка која долго трае, повра-ќање без јасна причина; врто-главица, несигурност во одењето; ненадејни па-ѓања и гу-бења на свеста без видливи причини.

Преду-предувачки знаци пред мозочен у дар

На одреден број мозочни у дари им претходат „преду-предувачки знаци” – минливи симптоми кои одговараат на симптомите од мозочен у дар, но траат многу пократко и целосно се повлекуваат за многу кратко време. Затоа речиси никој не им обраќа внимание, бидејќи најчесто траат пократко од 24 часа, а се нарекуваат транзиторни исхемички ата-ки – TIA.

Луѓето кои имале TIA имаат значително поголем ри-зик за појава на мозочен у дар и затоа кај овие луѓе е потребно да се направи детален невролошки преглед за да се утврдат причините за овие симптоми. Ако препознаете некој од претходно наведените симптоми, веднаш јавете се на лекар.

Исчистете ги кр-вните садови во мозокот и спречете мозочен у дар и останати болести

Веројатно сте слушнале за црниот ким, дека за него на Истокот велат: лекува сè освен с-мртта. Ова е еден доста познат рецепт за природен лек кој ги чисти кр-вните садови на мозокот.

Овој проблем е релевантен за повеќето луѓе од различна старосна група (ова не важи само за старите лица). Лекувањето и превенцијата може да се спроведе во било кое годишно време.

Потребни состојки: 1 морков со средна величина, 1 помала главица кромид, 1 лажица ореви или сусам, 1 прстофат црн пипер во прав, 1 лажица масло од црн ким, 1 рака сечкан магдонос, лимон по желба, 1 лажица маслиново масло

Постапка: изрендајте го морковот, исечкајте го кромидот. Измешајте ги убаво, па додајте ги останатите состојки. Промешајте за да се изедначи. Она што е многу важно да запамтите, е дека не смеете да додавате сол во оваа смеса.

Кон-сумирање: Ова е доза за еден оброк дневно. Потребно е да се кон-сумира најмалку 15 дена. Потоа можете да направите пауза од 5 до 7 дена. Можете да ја јадете оваа смеса и секој втор ден во текот на месец дена.

Предуслов за успешен резултат: голем непријател на кр-вните садови е шеќерот. Би требало целосно да го елими-нирате, во смисла на додатоци, бел шеќер, слатки, торти, колачи, газирани пијалаци…

Важна улога играат моторичките активнисти. Не одбегнувајте физички напор, вежбајте, трчајте, пливајте…Заштитете се од ст-ресни ситуации. Холестеролот најмногу се создава при ст-рес.