Несоница е нap yшување на спиењето. Најчесто се манифестира со долговремена неможност лицето да потоне во длабок сон, но исто така, под несоница се подразбира и будење во текот на ноќта, односно спиење со прекини, како и предвремено будење премногу рано наутро, по што лицето не може да продолжи да спие.

За да се дијагностицира несоница, потребно е да се исполнат неколку услови: постоење на еден од горенаведените проблеми со спиењето (неможност за заспивање, наизменичен сон, рано будење без можност за продолжување на спиењето);

Потоа, доколку лошото спиење негативно да влијае врз секојдневните животни активности и најпосле, постоење на некоја примарна причина, односно некое друго заболување, поради кое, како последица се јавила инсомнијата.

Како општо правило, потребно е да се повтори овој проблем најмалку трипати неделно во период од еден месец, со цел да се дијагностицира несоница. Сепак, индивидуалниот пристап кон дијагнозата е најважен, па сето тоа ќе зависи од степенот до кој проблемот со спиењето влијае врз квалитетот на животот и откривање на причините.

Причините за несоница можат да бидат многу различни. С трес, ан-ксиозност, хормони, неправилни навики на спиење (како резултат на работа во смени), постојана бучава или други негативни надворешни ефекти, потоа болести како што се деп-ресија и астма, проблеми со дишењето, како и стимуланси како ал-кохол, тутун и кафе.

Несоницата значително влијае на квалитетот на животот и го отежнува извршувањето на секојдневните активности. Ако несоницата трае долго време, последиците можат да бидат многу сериозни.

Ја интензивира деп-ресивната состојба, ја намалува продуктивноста, концентрацијата и можноста да се обрати внимание и да се реализираат секојдневните активности, а со тоа доведува до намалување на работната способност и работните перформанси.

Покрај тоа, истражувањата покажуваат дека несоницата доведува до полесно зголемување на телесната тежина и ги зголемува шансите за развој на разни болести. Поради раздраз-ливоста што се јавува како резултат на недоволно спиење, односите со други луѓе исто така можат да бидат загрозени.

ЕДНОСТАВЕН МЕТОД СО ЛАСТИЧЕ ЗА РЕШЕВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ СО НЕСОНИЦАТА

Победете ја несоницата за 10 минути со овој едноставен трик. „СУ“ на корејски значи дланка, а „ЈОК“ стапало. Оваа микроакупресура се користи само на дланките и стапалата, а се постигнуваат исти резултати како и при акупресура на цело тело.

За разлика од класичната ки-неска акупресура, СУ ЈОК акупресурата нема забранети или о-пасни точки при примена и овој начин е сосем безбеден да го применуваат и оние кои не се професионалци во оваа област.

СУ ЈОК терапијата е многу едноставна и не е потребно многу време за применување. Терапијата претставува природна намена за самоизлекување и секој може да ја примени во домашни услови.

Не е потребно да имате при себе посебни алатки, инструменти, може да се применува во кое било време, кое било место, па дури и да не ја примените на правилен начин не може да ви наш-тети.

Може да се практикува без никакви проблеми и ограничувања, единствено што може да се постигне со неа е опоравување. Не постојат контраин-дикации за нејзина примена.

Гумениот ластик на палецот ја елиминира несоницата

Спасоносниот СУ ЈОК третман е за сите оние кои ги ма-чи несоница, кога се чувствувате ненаспани и уморни. Потребен ви е само еден гумен ластик за затворање на тегли.

Земете едно гумено ластиче и ставете го покрај креветот, па истегнете го. Ставете го ластикот околу коренот на палецот, повеќе од половина накај дланката (тоа е точката), но не затегнувајте премногу.

Другиот дел од ластикот ставете го покрај креветот. За 10 минути ќе почувствувате лесна уморност, извадете ја гумата околу палецот и легнете. За неколку минути ќе потонете во длабок сон.

Ако ластичето не ви момогне, земете една лажица од оваа мешавина пред спиење: Ќе се разбудите одморени и полни со енергија

Многу е важно убаво да се наспиете. Квалитетниот сон е од големо значење за човекот. За жал, во денешно време сè повеќе имаме проблеми со спиењето бидејќи модерниот начин на живот предизвикува немир и с трес.

Недостатокот на сон може да биде фактор и предизвикувач на сериозни проблеми, вклучувајќи и срцеви болести кои се причина број 1 за с мрт во светот. Проблемот со спиењето често е поврзан со биохемиските процеси кои настануваат поради зголеменото ниво на хормонот на с трес, а најчесто се манифестираат помеѓу 2 и 4 часот наутро.

Недостигот на натриум во организмот предизвикува проблеми со спиењето. На човековото тело му е потребна солта, но важно е да знаете колку и каква сол треба да кон-сумирате. Таа би требало да биде чиста непреработена сол без хемиски додатоци кои инаку, можат да се најдат во рафинираната сол.

Потребни состојки: 5 лажички мед, 1 лажичка хималајска сол.

Постапка: Измешајте ги состојките и складирајте ја смесата во тегла. Употреба: Една лажичка од смесата оставете полека да се растопи во вашата уста или разматете ја во чаша топла вода и испијте ја. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска