Квасот од цвекло е нешто за кое малкумина знаат, а нашите стари редовно го користеле поради неговите лековити својства. Многу е корисен, содржи компоненти кои ја активираат работата на црниот дроб, бубрезите и цревата.

Резултатите од некои медицински истражувања покажуваат дека кон-сумирањето на квас од цвекло спречува развој на ма-лигни ту-мори, го чисти црниот дроб, телото од ток-сини и други „отпадоци“, го ели-минира запекот и другите проблеми со цревата.

Р уската традиционална медицина смета дека квасот од цвекло е најдобриот „немедицински“ лек за хипертензија, бидејќи го нормализира кр-вниот притисок (го намалува) на подолг временски период и корисен е при атеросклероза.

Познавачите на овој неверојатен квас од цвекло, според овој рецепт, го користат за чистење на црниот дроб (особено после аг-ресивна х емотерапија). Процесот на подготовка не е тежок и достапен е за секого.

РЕЦЕПТ

За да го подготвите лековитиот квас од репка ќе ви бидат потребни следниве работи:

Стаклена тегла од 3 литри (глинениот сад е уште подобар, ако имате), 700 г цвекло (приближно 3 свежи главици од цвекло со средна големина), 2 лажици брашно или 2 парчиња ‘ржан леб, 200 г шеќер, 100 г суво грозје.

Постапка: земете свежо измиено цвекло и исечете ги на коцки или тенки парчиња и ставете ги во чиста тегла, додајте суво грозје, 2 лажици брашно и 200 г шеќер, наполнете ја теглата со ладна претходно превриена вода (дестилирана, филтрирана или изворска).

Karen Mardahl / Flickr.com

Промешајте, подзатворете ја теглата со пластичен капак но сепак да не е херметички затворена или уште подобро со двојна газа за да може да „дише“. Теглата оставете ја на топло место да отстои 6-7 дена за да ферментира.

pixabay.com

Промешувајте ја содржината на теглата двапати на ден и, доколку е потребно, отстранувајте ја пената. После 7 дена, исцедете ја смесата преку газа и ќе добиете квас од цвекло.

УПОТРЕБА: Пијте по 3-4 лажици 3 пати на ден пред јадење. Чувајте го квасот во фрижидер. Овој метод го користат лекарите во некои болници во Киев и Луганск, бидејќи покажува одлични резултати не само за чистење на црниот дроб, туку и на целиот организам.

Исто така се користи и како одличен лек за хипертензија и атеросклероза. Испијте го целиот ваш квас и тоа е крајот на првата терапија за чистење на црниот дроб. Одморете се 3 месеци и повторете го третманот.

Направете повторно пауза повторно 3 месеци и повторете го третманот по третпат. По една година, вашиот црн дроб ќе биде целосно чист! После првата испиена тегла квас, кај мене дојде од стабилизациоја на кр-вниот притисок.

Кога на моите пријатели им го препорачувам квасот од цвекло според овој рецепт, ги предупредувам дека при чистењето може да започне да се исфрла песок и мали камења од бубрезите. Патем, овој квас од цвекло многу добро ги чисти црниот дроб и бубрезите.

Исто така, постојат контраиндикации:

Квасот не се препорачува за оние кои имаат заболени бубрези, проблеми со гастроинтестиналниот тракт во а кутната фаза и гихт (гихт). Во овој случај, неопходна е кон-султација со лекар. Треба да бидете п ретпазливи и доколку имате низок кр-вен притисок.

Karen Mardahl / Flickr.com