Некогаш, дијабетесот се сметал за болест која не може да се лекува, а луѓето кои ќе се разболеле, ги оставале да прожи-веат уште колку ќе им овозможи болеста. Тогаш, современата медицина не била напредната како што е денес, а луѓето јаделе сè и сешто.
Иако денес кон дијабетесот се преземени ригорозни мерки кои помагаат во одржување на нормален начин на живот, се разбира колку што овозможува текот на болеста, сепак никогаш дијабетесот не бил целосно излечен, а тие што го добиваат, се носат со него до крајот на животот.
Сепак, дијабетичарите во современиот свет користат разни лекови кои го одржуваат нивото на глукоза во кр-вта, примаат инсулинска терапија, се грижат за поредовна физичка активност и внимаваат на исхраната, а советите во врска со оваа болест, секогаш се добредојдени и треба да ги знаат сите кои ја имаат оваа болест.
Првата и главна работа која дијабетичарот и неговото семејство треба да ја знаат, особено ако дијабетичарот има поголем број на килограми, е тоа дека храната која ја јаде треба да биде умерена, а не обилна.

Познато е дека секоја обилна храна, било да е богата со разни масти, јаглехидрати, скробни елементи во вид на шеќер или протеини, го оптеретува панкреасот, ор-ган кој го излачува инсулинот, па на тој начин се влошува состојбата и болеста напредува.
Кога станува збор за маж кој има дијабетес, храната што ја јаде во текот на денот треба да биде од 1800 – 2500 калории, а кај жените овој просек е нешто помалку, од 1600 – 2000 калории, со исклучок на оние кои постојано работат и трошат енергија, со што треба да внесуваат малку повеќе калории во текот на денот.
Освен тоа, храната која се препорачува во дијабетската диета мора да биде спремена во одредена количина на јаглехидрати, протеини и масти. Овој просек, особено за јаглехидратите варира од 100 – 120 г дневно, што значи дека внесот на шеќери треба да се намали на минимум.
Храната која што се препорачува за дијабетичарите треба да биде разновидна, повеќе течна и да содржи доволно витамини, минерали и растителни влакна кои ќе го заситат болниот. Нутриционистите при одредување на типот на храна кај дијабетичарите најмногу се фокусираат на внесот на јаглехидрати, а тој внес треба да биде во пропишана мала граница.
На пример, секое јадење кое содржи скробни елементи или шеќер, се мери или се чита на упатството колку јаглехидрати содржи. Ако е дозволено до 200 г јаглехидрати во текот на денот, плус се додаваат и 2500 споменатите калории во просек кај мажите.

Ако 100 г леб содржи 5 единици OH (јаглехидрати), тоа е 50 г. Да кажеме дека во текот на денот се јаде 500 г компир кој има 10 единици OH, тоа е уште 100 г. Значи секоја храна содржи одреден број на ОН единици, во овој случај 10 г.
Иако овој број е само пресметан во просек, диетата кај дијабетичарите се изведува индивидуално според текот на болеста и други параметри кои ги одредува докторот и нутриционистот. Секако, храната се прилагодува според потребите и според вкусот на индивидуата.
Филипинскиот доктор Џејми Ди-Лиако, специјалист по метаболни нару-шувања открил лек кој спа-сува од дијабетесот и шеќерот го регулира до минимум. Интересно е тоа што лекот се подготвува за 5 минути, а за него ќе ви бидат потребни само 3 состојки.

Овој лек е наменет за дијабетичарите, а докторот го осмилил со тоа што неговото родно место, Филипините, според меѓународната федерација за дијабетичари, се смета за земја која има најголем број на болни од оваа тивка болест.
За да го подготвите лекот ќе ви бидат потребни следниве состојки: 6 мали пиперчиња од видот Силинг Лабио, 1 јајце, и 1/4 лажичка морска сол (прстофат). Силинг Лабио е мала сорта на чили пиперчиња кои се најпознати на Филипините, но можат да се најдат и кај нас.

Пиперките се т олчат во т олчник, па смесата се префрла во блендер. Потоа се додава 1 сирово јајце, најдобро е да биде домашно и 1/4 лажичка морска сол. Сите состојки се блендираат, а лекот се пие веднаш. Деталите од целата постапка може да ги погледнете во видеото ОВДЕ.