Ова секој може сам да го испроба дома. Ова се стари техники со чија помош се проверува дали на некој дел од телото има застој на кр вта, односно лоша циркулација.

Добрата циркулација е сигнал за добро здравје на организмот, а кардиоваскуларните заболувања се едни од најчестите причинители за с мрт, па поради тоа би требало редовно да ја проверувате состојбата на вашата циркулација.

Лекарот и васкуларен биолог д-р Вилијам Ли објасни како сами да ја провериме циркулацијата во домашни услови. Тој нуди два начина.

Најлесен начин е да ја проверите бојата на својата кожа. Изберете место на подлактницата или бутот и цврсто притиснете го неколку секунди. Местото на притискање треба да стане посветло од околната кожа, затоа што го блокиравте протокот на к-рв.

Потоа тргнете го прстот и набудувајте колку брзо се изедначува бојата на тој дел со остатокот од кожата. Ако тоа се случи за само неколку секунди, тогаш циркулацијата е добра, кр-вта тече непречено и затоа брзо се враќа на тоа место. Меѓутоа, доколку е потребно подолго време за бојата да се врати во нормала, ова може да биде причина за загриженост.

Вториот начин е да се погледнете во огледало: погледнете ги очите и пределот околу нив. Ситните кр-вни садови се видливи веднаш под површината на кожата од долниот капак. Пу-кањето капилари во очите околу нив не е реткост, може да се случи и ако посилно кивнеме или долго ги триеме очите, но ако ова ви се случува „сомнително“ често, тогаш најдобро е да се посоветувате со лекар.

ПРОВЕРКА НА ПРОТОКОТ НА КР ВТА ВО РАЦЕТЕ

Стиснете ја едната едната рака силно во тупаница. Со палецот од другата рака силно притиснете го коренот на тупаницата, така што ќе го спречите дотокот на кр-в во дланката. На овој начин стискајте ја тупаницата некое време, сè додека да почувствувате како таа побелува.

Потоа ослободете ја тупаницата и отворете ги прстите. Раширената дланка во првата секунда ќе биде бела, а потоа одеднаш ќе има наплив на к-рв и ќе стане црвена. Доколку ова се случи навистина брзо, тогаш дотокот во таа рака е одличен.

Меѓутоа, доколку дланката подолго време остане бледа и потребно е подолго време за да се поврати нормалната боја, тогаш можеби станува збор за слаба циркулација, а за да бидете сигурни, најдобро е направите преглед на лекар. Истата постапка повторете ја и за другата рака.

Лоша циркулација е поврзана со сериозни болести

Нервниот систем е одговорен за протокот на кр-вта, кислородот и хранливите материи во нашиот организам. Кога во одредени делови од телото протокот на кр-вта е намален, тогаш во екстремитетите (рацете и нозете) можат да се појават симптоми на слаба циркулација.

Но, слошата циркулација не доаѓа сама по себе. Таа е резултат на други, понекогаш сериозни здравствени проблеми, затоа е од голема важност навремено да се лекува и да се спречи повајата на слаба циркулација.

Денес постојат голем број познати причинителите за појава на срцеви болести и кр-вните садови. На некои од нив не можеме да влијаеме, бидејќи се наследни, додека кај другите болести можеме да влијаеме со превенција од самите болести, со тоа што ќе ги промениме лошите навики.

Причинители за слаба циркулација и срцеви болести се: пушење, покачен холестерол во кр-вта, висок кр-вен притисок, дијабетес, прекумерна телесна тежина, неправилна исхрана, телесна неактивност, ст-рес

Симптоми

Во продолжение прочитајте некои од знаците кои укажуваат на слаба циркулација. Доколку ги имате некои од симптомите, тогаш треба да посетите лекар.

Видливи знаци за слаба циркулација:

Чирови на нозе – Б олни и воспалени делови на кожа, кои се слични на осип и не поминуваат. Најчесто се појавуваат на нозете

Оток – Доколку бубрезите не функционираат како што треба, голема е веројатноста дека во рацете и нозете се собираат течности и затоа доаѓа до оток.

Промена на боја на кожата – Поради недоволна количина на кислород, ќе забележите блага промена на бојата на кожата, позната уште и како цијанотична. Може да има појава на мод-ринки кои имаат темно-сина боја

Проширени вени – Чуство на б олка и непријатно чешање во нозете после долго седење или стоење. По некое време се јавуваат испакнати и сини кр-вни садови во пределот на стапалото и глуждот, односно појава на проширени вени

Oпаѓање на коса и кршливи нокти – Еден од најпрепознатливи знаци за слаба циркулација се сува коса и кршливи нокти

Ладни раце и нозе – Циркулацијата ја одржува телесната температура. Доколку циркулацијата е слаба, тогаш на телото му е ладно, особено во рацете и нозете.

Здравствени проблеми:

Проблеми со дигестија – Поради ослабена циркулација, останатите процеси во телото мораат да бидат успорени. На тој начин се успорува и дигестивниот систем, па затоа често доаѓа до запек.

Слаб имунолошки систем – Способноста на телото да се бори против вируси и бактерии може да биде намалена поради слаба циркулација. Лесно може да дојде до настинка, а на ра-ните и мод-ринките ќе им треба повеќе време да се повлечат и оздрават.

Замор – Слабата циркулација го ограничува протокот на кислород и хранливите материи во мускулите, што доведува до чувство на замор и б олки во мускулите. Б олка во прсти на рацете – На моменти чувствувате притисок во прстите, што може да биде знак дека срцето не добива доволна количина на к-рв.

Висок кр-вен притисок – Слаба циркулација и висок кр-вен притисок најчесто се појавуваат кај стари лица. Поради стеснети кр-вни садови и присуство на холестерол во кр-вта се прави висок притисок во кр-вни садови, што доведува до висок кр-вен притисок, а кр-вните садови ја губат својата еластичност.