Home Доктори Доктор објасни што значи кога имате потреба за празнење веднаш после јадење…

Доктор објасни што значи кога имате потреба за празнење веднаш после јадење…

Доктор објасни што значи кога имате потреба за празнење веднаш после јадење…

Ако често чувствувате итна потреба да одите во тоалет веднаш по јадење, не сте изолиран случај.

Оваа појава е позната како гастроколичен рефлекс, а доктор Џозеф Салхаб неодамна ја објасни причината и како да се управува со овој проблем, особено кај луѓе со синдром на нервозно дебело црево (IBS).

Гастроколичниот рефлекс не значи дека храната веднаш поминува низ вашиот дигестивен систем, туку дека мозокот и желудникот испраќаат сигнали што предизвикуваат контракции во дебелото црево.

Кај луѓето со IBS, овие контракции можат да бидат поинтензивни, предизвикувајќи симптоми како грчеви, надуеност и дијареја, пишува НМД.

Како да се управува со рефлексот

1. Храна со Ниско-FODMAP – Храна како овес, киноа, моркови и спанаќ го олеснува варењето и ги намалува симптомите.

     – Што е FODMAP? FODMAP (Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols) се кратколанчести јаглехидрати кои тешко се варат и ферментираат во цревата.

– Како помага исхраната со ниско-FODMAP? Ги елиминира овие проблематични јаглехидрати, намалувајќи ги гасовите, надуеноста и контракциите во дебелото црево.

2. Банани – Богати со растворливи влакна, помагаат во регулирање на празнењето.

3. Ѓумбир – Го смирува дигестивниот систем и ја намалува непријатноста.

4. Обичен јогурт со пробиотици – Ги балансира цревните бактерии и го подобрува здравјето на цревата.

5. Алое вера со вода – Ги регулира празнењата и ја смирува воспалителноста.

6. Псилиум во прав – Додаток со влакна што го намалува итното чувство.

7. Магнезиум цитрат – Помага при констипација и го регулира системот (со претходен совет од лекар).

8. Дигестивни ензими – Го олеснуваат варењето кај оние со нетолеранција на храна.

9. Пробиотски додатоци – Го зајакнуваат цревното здравје и ги ублажуваат симптомите на IBS.

Совети за исхрана

– Јадете мали, чести оброци за да го намалите притисокот врз дигестивниот систем.
– Пијте доволно вода (2-3 литри дневно) за да помогнете во варењето.
– Избегнувајте тешка, мрсна храна и кофеин, кои можат да го засилат рефлексот.
– Додајте ѓумбир во оброците или пијте чај од ѓумбир по јадење.
– Консултирајте се со лекар пред да земате додатоци како псилиум или магнезиум, пишува НМД.

Пример за еднодневно мени

– Појадок: Овесна каша со банана и малку цимет, чаша вода со 1 лажичка алое вера.
– Ужина: Шака моркови и чај од ѓумбир.
– Ручек: Киноа со варен спанаќ и пилешки гради на скара, чаша обичен јогурт со пробиотици.
– Ужина: Банана и неколку лажици псилиум растворен во вода (по избор).
– Вечера: Печен зеленчук (тиквички, моркови) со малку маслиново масло и чај од ѓумбир.

Заклучок

Итната потреба за празнење по јадење е честа и поврзана со гастроколичниот рефлекс, особено кај IBS.

Со прилагодување на исхраната и користење на овие совети и мени, можете подобро да го контролирате вашиот дигестивен систем и да ја намалите непријатноста.