Според истражувањето на Републичкиот фонд за здравствено осигурување, во 2022 година сме испиле вкупно 7.000.034 пакувања со лекови за смирување.

Интензивниот стрес го направи својот данок, поради што ние сме главните актери на разорната статистика. Поради силниот стрес, многумина ги злоупотребуваат седативите, лекови кои треба да ги препорача и препише само лекар.

Кои природни препарати во ситуации на анксиозност и нервоза можат да опуштат и смират како и класичните седативи, објасни магистер по фармација Андријана Цвијетиновиќ.

Таа за „РТС Ординација“ откри дека помош можеме да најдеме во природата. „Во зависност од тоа од каде потекнува анксиозноста или депресијата, а честопати не ја знаеме причината, прво ќе почнеме со чаеви, потоа ќе имаме таблети и капсули на природна база, капки, разни билни мешавини и слично“, вели фармацевтот.

Камилицата и нането можат да ги смират симптомите на поблаги состојби на стрес, страв и несоница. Во потешки состојби кои нè дестабилизираат, помош може да побараме во босилекот, маточината, анасонот, глогот во вид на чај и други мешавини.

„Босилекот може да ни помогне да заспиеме побрзо, а штом добро спиеме, тоа значи дека повеќе не сме депресивни. Истата приказна е и со рузмаринот.

Поради пријатниот мирис, а богат е и со етерични масла, позитивно делува и затоа што нè доведува до состојба на релаксација и побрзо заспиваме, а потоа сме помалку анксиозни и депресивни“, нагласи Цвијетиновиќ.

Фармацевтот додаде дека посебно внимание треба да се посвети на пациентите кои се на антикоагулантна терапија и пијат чај од кантарион. Во овој случај, кантарионот може да има интеракција со нивната терапија и да предизвика алергиски реакции.

„Во случаите на блага депресија, кантарионот ја игра главната улога“, откри фармацевтот.

Што ако некој не сака чај?

Луѓето кои не сакаат да пијат чај можат да побараат помош во ароматерапијата. Оваа терапија најчесто се изведува навечер пред спиење, што ја олеснува употребата бидејќи сме дома.

Лавандата може да се користи за масажа на челото, слепоочниците и вратот. Три до четири минути масажа и веќе ќе се чувствувате удобно“, изјави Цвијетиновиќ.

„Маслото од лаванда може да се раствори или да се користи спреј од лаванда за да се испрска областа. Блага мирисна нота ќе нè опушти и побрзо ќе заспиеме“, вели фармацевтот. Како се подготвуваат некои од чаевите за смирување прочитајте ОВДЕ.