Го спречува и намалува оксидативниот с трес, ја прочистува к рвта, поттикнува апетит кај слаби лица, го чисти телото од ток сини – ова се само некои од предностите на оваа супербилка. Поточарката е една заборавена билка за која експертите веруваат дека е најздрава во светот.

Станува збор за зеленчук кој содржи бројни есенцијални витамини и минерали како што е железото. Ако им веруваме на истражувањата, оваа билка содржи повеќе железо отколку спанаќот и повеќе витамин Ц од некои агруми.

Покрај овие хранливи состојки, поточарката има и бројни здравствени предности. Имено, според неодамнешна студија, беше утврдено дека поточарката го запира и го намалува оксидативниот ст-рес, а исто така ја прочистува кр-вта, го стимулира апетитот и го чисти телото од ток-сини.

Оние што ги познаваат бенефитите од оваа билка, ја цедат и го пијат нејзиниот сок кој се препорачува да се пие разреден со вода во сооднос 1:5. Препорачаната доза е една чаша на секои неколку дена, не повеќе од тоа, бидејќи може да се појават несакани ефекти.

Сокот од поточарка може да се примени локално (надворешно) во третман на било кој тип на состојба на кожата и косата. Потребно е да се нанесува сокот на зафатените места или да се користи во форма на облога и конечно ќе можете да го решите проблемот со опаѓање на косата и многу други кожни проблеми со кожата.

За облога од поточарка: издробете малку листови од поточарка, помешајте ги со ал-кохол, а потоа нанесете ја смесата на зафатените места и фиксирајте со завој. Оставете да делува неколку часови, а потоа отстранете ја и исперете го местото со ладна вода.

Исто така, сокот од поточарка може да спречи раст на ту-мор и мета-стази, а некои експерти тврдат дека има моќ да спречи бројни кардиоваскуларни проблеми и да го спречи ширењето на ра-кот на дој-ка.

Поточарка: намирница бр.1 за прочистување на к рвта – внатрешно, на кожата – надворешно

За нејзината нутритивна вредност најдобро говори фактот што содржи поголема количина железо од спанаќот, повеќе калциум од млекото и повеќе витамин Ц од лимонот и портокалот.

Станува збор за билката која се вика поточарка (Nasturtium officinale). Иако одамна се познати нејзините лековити својства, оваа билка со текот на годините и промена на генерациите, помалку е заборавена.

Потекнува од Евроазија, но денес е широко распространета и може да се најде речиси насекаде во светот. Позната е како една од најстарите билки чија употреба датира уште во далечната историја. Многу стари народи ја користеле во исхраната и во лекувањето на здравствени тегоби.

Античкиот грчки лекар и татко на медицината Хипократ, многу ја ценел оваа билка и ја препорачувал за лекување на воспалени бели дробови, за забоболка, болести на грлото, гушавост и зарип-натост. Кај старите Грци, Египќани и Римјани била позната како сил-но средство за враќање на енергијата.

Египетските фараони им наредувале на своите ро-бови секојдневно да пијат сок од поточарка за да ја одржат својата сила, а со тоа и продуктивноста. Денес експертите ја прогласија оваа лисната зелена билка за моментно најздравиот зеленчук на планетата, односно за намирница број 1.

ВО ШТО Е ТАЈНАТА

Поточарката го стопира и намалува оксидативниот ст-рес и го засилува антиоксидативниот ефект. Поточарката влијае врз размената на хемиските соединенија во нашиот метаболизам и ги регулира пореметувањата кои настануваат, што е доста значајно во пристапот на лекувањето по природен пат.

-ја чисти к рвта

-освежува

-го поттикнува апетитот

-го прочистува целиот организам.

При автоинток-сикација-ток-семија, се препорачува кон-сумирање на поточарка после долгиот зимски период. Во народната медицина има голема примена во лекувањето и тоа во свеж облик и во облик на свеж сок.

Се препорачува кон-сумирање на свеж сок во однос 1:5, еден дел сок и пет делови вода, бидејќи чистиот сок може да предизвика воспаление на желудникот и ждрелото. Свежиот сок од поточарка мора да се користи според пропишаното правило, бидејќи не е препорачливо секодневна кон-сумација, туку со паузи.

Има диуретични својства но подолготрајната употреба може да ги над-разни бубрезите. Сокот од поточарка е омилено средство за надворешна употреба при кожни заболувања, кожни нечистотии, при опаѓање на косата и во вид на облоги против сончеви пеги, шуга и други инфекции.

Научните истражувања говорат за стопирање на растот на ту-морот и мета-стазите (експери-ментирано со животни), ако екстрактот од поточарка се ин-јектира за помош во лекувањето на кардиоваскуларни болести и стопирање на кар-циномот на дојка. Воедно, на прекалените пу-шачи им се препорачува салата од поточарка која одлично делува и ги спречува ш тетните последици од пу-шењето.

За облоги се користат листови од поточарка, зг-мечени или смелени во вид на кашеста смеса која се нанесува на заболеното место. Пред нанесување на облогата третитаното место мора претходно да се исчисти со ал-кохол, па облогата да се фиксира со завој.

Облогата се држи од 2 до 4 часа, па се отстранува а местото се мие и премачкува со масло. Облогите се применуваат против разни кожни инфекции а особено против габични.

Добро измиените листови од поточарка, во неколку води и отстојани во солена вода и винска киселина, може да се кон-сумираат во вид на салата. Салатата се зачинува со ситно сечкан лук, маслиново масло, сок од лимон, малку сол и пипер, а по желба може да се додаде и кромид сечкан на тркалца. Вака измешаната салата се остава да отстои три часа. Се кон-сумира како диетална храна при наведените заболувања.

Важно: бидете сигурни дека поточарката е набрана од еколошки чиста средина и не е заразена со паразити. Поточарката е познат инхибитор на цитохромот P450 CYP2E1, што може да доведе до промена на метаболирањето на некои лекови како што е chlorzoxazone.

Walter Lim / wikimedia