На Балканот тулумбите се традиционални слатки кои редовно се јадат, а водат потекло од Египет.

Еден од најстарите колачи кои денес се’ уште се приготвуваат.

Потребни состојки:

500 мл вода
500 г меко брашно
100 мл масло
7 јајца

За шербет:

800 мл вода
1 кг шеќер
½ лимон (може и не мора)

Деталите од постапката за приготвување погледнете ги во видеото: