Благовештение е еден од најрадосните православни празници, и затоа на овој ден најважно е да се радувате и да бидете со вашето семејство во хармонија. Денес се прославува споменот на денот кога Архангел Гаврил ја известил Дева Марија дека ќе го роди Синот Божји. Како дел од овој новозаветен настан, го имаме еден од најубавите празници на Благовестието.
За овој ден се поврзуваат различни обичаи, но најважно е да најдете внатрешен миp и xapмонија со себе. Овој ден нè потсетува и на важноста зошто треба да бидете благи луѓе, оние кои сакаат со срце, со срце им се враќа.
Дами, нема чешлање

Исто така, се верувало дека жените не треба да се чешлаат на Благовест и дека не е добро да се прават/купуваат нови чевли на тој ден. На овој ден е добро да се мие во река или поток, а Благовештението особено го слават жените.
Молитва за пород

Жените кои сакаат да забременат обично одат во црква на овој ден. Потоа се молат над иконите посветени на Благовест, бидејќи овој празник е асоцијација за радосна вест.

Интересен обичај

До Велигден, додека трае постот, не треба да има големи веселби. Но, ова не важи за овој обичај, се слави многу радосно! Се пеат момински песни, а радоста се чyвствува веќе на полноќ или во мугрите на Благовештение.
Куќата се чисти ден пред празникот

Задолжително исчистете ја куќата и дворот пред празникот. Тие што имаат животни нека ги чистат амбарите. Сè што имате од ѓубре – фрлете го.

Оган

Некаде имало обичај девојките во пресрет на овој ден да собираат суви гранчиња и дрва и од нив да прават голем оган, најчесто на некој рид или селска раскрсница. Стари и млади, машко и женско, се радуваат на огнот.
Во некои краишта овој обичај останал до 20 век, каде што бил наречен „букара“. Огнот се прескокнувал во игра за здравје на луѓето и стоката, но и за, како што се верувало, таа година да не бидат каcнати од змии.
Крај на студеното време

Порано на Благовештение народот велеше: „Ако на Благовест дождот го натопи рогот на волот, значи ќе има добар род.“ Исто така, се сметало дека од овој ден почнува и потоплото време, па може да ги одложиме зимските работи.
Не спомнувајте змии

Поради верувањето дека на овој ден се будат влекачите од хибернација, на Благовештение не се споменувале змии. Во пресрет на Благовештение, децата трчајќи низ куќата, шталата и дворот, извикувале: „Бегајте змии и гуштери, бегајте змии и гуштери!“
Се будат и други животни. Се верувало дека на овој ден мечките излегуваат од нивните дувла, а штуката го крши мразот со опашот. На овој ден, дури и птиците не градат гнезда.

Грижете се за овоштарникот. Се верувало дека овоштарите треба да ги калемат овошките на Благовештение, а лозарите да ја закројат лозата.