Веројатно секој од нас барем еднаш во животот доживеал непријатна епизода со дигестијата: Опстипација, дијареа или подуеност. Од запек или опстипација патат милиони луѓе, од кои три четвртини се жени. За жал, најчесто се премолчува овој проблем, а може да предизвика подоцнежни потешки проблеми.

Ова е еден трик со чија помош на многу лесен и едноставен начин ќе ги испразните цревата, па дури и тогаш кога немате повик за тоа.

Потребно е со двата прста да се притиснете под пазувите, некаде во подрачјето под папокот. Ова се прави во седната положба со малку подигнати колена. Може покрај шолјата да ставите ниско столче на кое ќе ги качите нозете за да добиете еден вид клекната форма на телото, бидејќи ова е најприродната положба на телото за празнење на цревата.

Не смеете да стискате силно и не се препорачува да се прави после јадење. Покрај ова, започнете со кружна масажа околу папокот. За да биде успешно празнењето, понекогаш е потребна визуелизација и замислување на тоа како екскрементот се истискува и исфрла надвор.

Најчесто причини за лоша дигестија се:

-сиромашен внес на влакна во исхраната

-недоволен внес на вода

-нарушена рутина во исхраната како што се патувањата

-недоволна физичка активност

-консумирање на поголема количина од млечни производи

-стрес

Погледнете го видеото во кое се обласнува како патува екскрементот низ дебелото црево и како со помош на негова масажа да го испразните: