Д-Р МАРИО: Еве што им прави лукот на гихтот и бубрежните камчиња

„Денес сакам да се осврнам на влијанието што го има лукот кај сите оние луѓе со покачена урична киселина, која како последица предизвикува гихт или каменчиња во бубрезите“, вели д-р Марио Лабудовиќ.
Овие состојби предизвикуваат различни тегоби кај луѓето со што значително ги отежнуваат секојдневните функции. Гихтот најпрво се појавува во ножните зглобови (особено палечниот зглоб) и во рачните зглобови, но генерално може да направи проблем во кој било зглоб од телото.
Сите оние луѓе пак, кои имаат бубрежни каменчиња, многу добро им е познато што се случува кога тие ситни камчиња ќе се придвижат низ каналчињата и колку б олно е тоа. Како што напоменав на почетокот, сите овие состојби настануваат поради присуство на прекумерна урична киселина во организмот.
Уричната киселина се движи низ к рвта во целото тело, а потоа се таложи во зглобовите. За среќа, со правилна исхрана и правилен избор на намирници, може да се спречи појавата на гихт и бубрежни камења, но исто така и да се намали нивото на уричната киселина.
Една од намирниците која може во тоа да помогне, е вашиот омилен зеленчук, а тоа е лукот. Покрај лукот, исто така доста поволно делуваат и следниве намирници: брокула, кељ, батат-сладок компир, тиквички, морков и кромид.
Потребно е да се користат намирници кои содржат многу малку пурини, а да се одбегнуваат оние кои во себе имаат присуство на голема количина од истите. Уричната киселина е краен продукт односно отпадок при разложување на пурините (нуклеотидите) кои се внесуваат преку храната, а се исфрлаат преку бубрезите и урината.
Кога телото произведува премногу урична киселина или кога бубрезите не можат да го исфрлат вишокот, доаѓа до хиперурикемија и со текот на времето овој вишок почнува да се таложи во зглобовите во вид на остри кристали или камчиња во бубрезите. И едната и другата состојба предизвикува исклучително б олни симптоми.
Како превенција од настанок на гихт и камења во бубрези, но и како лек, потребно е често да се конcyмира лук во негова сирова форма. Пред употреба, потребно е ситно да се исечка и да се остави неколку минути за да ја ocлободи супстанцијата наречена алицин“, вели д-р Марио. Лукот има силно антиинфламаторно дејство и одлично пкмага кај овие состојби.
Рецепт: Мартин Најдовски, Лек за реума и гихт со сапун, проверен мевлем

За читателите на НМД билкарот Најдовски денес сподели еден многу ефикасен рецепт за лекување на реума и гихт. Сè што ве интересира во врска со подробностите околу приготвувањето на лекот, можете да го прашате на неговата фан страница Лилма.

Потребни состојки: 200 грама домашен селски сапун, 200 мл ракија комова, 200 грама домат без семки.
Постапка: Сапунот се ренда, се додаваат доматот и ракијата, па заедно се блендираат додека да се добие кашеста смеса. Со овој мевлем се масира болното место 2-3 пати во текот на денот. Се чува во соодветен сад во фрижидер.
Претходна статијаНУМЕРИЧКА BИБPAЦИЈА: Луѓето родени во одреден час од денот – сите ги сакаат
Следна статијаДЕЦАТА МИСЛАТ ДЕКА ТОА Е ЧОКОЛАДО: Јас им го давам како лек за кашлица и за 2 дена им поминува