Основно правило за здравје, а особено за долг и здрав живот, е никогаш да не пиете вода за време на оброкот, ниту веднаш откако сте се најале. Во спротивно, настануваат низа проблеми, од кои неосетно телото започнува да се затнува.




Според д-р Иван Павлович, повеќето здравствени проблеми се должат на застојот во цревата и неправилно внесување храна. Храната и водата не треба да се конcyмираат истовремено. Затоа, не е добро да јадеме премногу солена или премногу слатка храна поради која ќе имаме потреба веднаш да се напиеме вода.




„Ако испиете барем една чаша вода за време на оброкот или веднаш после оброкот, никогаш нема да бидете здрави“, вели докторот. Порано или подоцна телото се затнува. Со пиењето вода се разредуваат желудочните киселини кои треба да ја сварат храната.




На тој начин, желудникот лачи повеќе сокови отколку што е потребно, а сепак храната останува несварена. како таква таа завршува во цревата од каде не можат хранливите состојки да преминат во кр-вотокот и тука остатоците трулат. Цревата се затнуваат, а слузокожата се ош-тетува.




„Кога имав 52 години, официјалната медицина речиси ме оcy-ди на c мрт“, кажа Неумивакин, во една пригода додека држеше предавање. „Бев отпуштен како безна-дежно б олен. Едвај одев. Кр-вниот притисок ми се покачи, ми се појави ганг-рена на ногата. Почнав да барам од каде доаѓаат болестите и сфатив дека е неопходно да се прочисти телото.“




Целото негово долгогодишно медицинско искуство доведе до создавање систем за подобрување на здравјето на астронаутите. Королев побарал од Неумивакин да развие едноставна и ефикасна техника што ќе им овозможи на пилотите да ја одржат својата способност за работа долги години во одлична здравствена состојба.. И лекарот го создаде!




Повеќето од нашите болести се должат на фактот дека храната буквално гние во цревата. Меѓутоа, во третманот на болести, лекарите не посветуваат доволно внимание на чистење на телото. Како да имаме заборавено како правилно се јаде. Во последно време бараме нешто брзо, со пресилни вкусови и нешто што не мора многу да се џвака. Она што го внесуваме преку храната – тоа сме ние.




Неопходно е да се џвака секој залак додека да се претвори во каша, а да не се голтаат цели парчиња и во никој случај да не се пие вода! Бидејќи течноста ја намалува концентрацијата на гастричниот сок и го зголемува времето за варење. Несвареното месо почнува да гние. Црниот дроб се блокира и таму почнува да се развива целата патогена флора.




Основно правило за здравје е да пиете вода не порано од 2 часа после или 15 минути пред јадење. „Сега сите велат„ пиј вода“. Но, без кафе, без сокови, само чиста вода! Треба да пиете најмалку еден ипол литри вода дневно“.




Според Неумивакин, водата е храна број еден. Пијте чаша вода штом почувствувате глад. Водата не само што ги заситува клетките со течност, туку и ги отстранува ток-сините од нив, што има корисен ефект врз здравјето.




Јадете што поразновидна храна и колку е можно помалку термички обработена. Имајте шаренило во чинијата. Секој закал џвакајте го доволно долго додека да се претвори во каша, затоа што варењето на храната започнува уште со плунката, во устата. Кога јадете мислете само на храната, не гледајте телевизија, не разговарајте, тргнете го паметниот телефон од масата. Не јадете кога сте нер-возни!