Артритисот на коленото е честа состојба која може да предизвика многу болка. Во ова видео, споделуваме 20 едноставни домашни вежби кои ќе ви помогнат да се ослободите од болката од артритис на коленото.

Овие вежби се лесни за правење и може да се прават насекаде во куќата. Со редовна употреба, ќе можете драстично да ја намалите болката од артритисот на коленото! Во продолжение прочитајте го и погледнете го објаснувањето на д-р Андреа Фурлан:

„Ако ви е дијагностициран артритис на коленото, вашиот лекар веројатно ви рекол да одите и да направите некои вежби. Денес, ќе ви ги покажам вежбите што им ги препорачувам на моите пациенти со артритис на коленото.

Видовите на вежби се: „подмачкување“, аеробик, „носење тежина“ и истегнување кои може да се паметат како „ЗАКОНИ“.

Ќе ви покажам 20 „ЗАКОНИ“ вежби специјално за колената. Значи, ајде да зборуваме за овие вежби за колена и зошто се тие важни.

Верувам дека ако пациентот разбира зошто ја прави секоја вежба, ќе му биде полесно да се придржува кон оваа рутина и да ужива додека ја прави.

„Подмачкувањето“ е важно бидејќи зглобот произведува течност наречена синовијална течност. Оваа течност се произведува кога го движиме зглобот и ставаме тежина врз него.

Синовијалната течност обезбедува исхрана на ‘рскавицата. ‘Рскавицата е тенок слој кој ги покрива коските за да формира лизгава површина, па коските ќе го апсорбираат ударот и ќе се движат непречено со намалување на триењето.

Подмачкувањето е важно, особено наутро. Многу од моите пациенти имаат утринска вкочанетост. Тоа е затоа што ноќе мируваат, тие не ги поместуваат зглобовите а потоа нема многу производство на синовијална течност.

Значи, течноста има тенденција да се згусне. Тоа е она што предизвикува вкочанети и крцкави зглобови. Може да се направи споредба со кристализиран мед. Замислете дека синовијалната течност е како медот.

Ако го загрееме малку и го измешајте со лажица, медот повторно ќе стане течен и мазен. Исто така, колку повеќе го движиме зглобот и ставаме тежина врз него, тоа е како да произведуваме повеќе мед. Запомнете, ДВИЖЕЊЕТО Е ЛОСИОН.

Затоа, ви препорачувам вежбите за подмачкување да ги правите наутро, пред да станете од креветот, ова ќе помогне да се загрее зглобот, да се подобри опсегот на движење, да го разложи секое згуснување на синовијалната течност.

Другите вежби: аеробик, носење тежина и истегнување, можете да го правите во текот на денот. Аеробните вежби се важни за одржување добар кардиоваскуларен систем.

Аеробните вежби се секаков вид на вежбање што ја зголемува фрекфенцијата на срцето и респираторна стапка. Ова може да вклучува брзо одење, танцување, возење велосипед, пливање.

Погрижете се да разговарате со вашиот лекар за да се осигурате дека немате ограничувања за оваа активност. Вежбите за носење тежина се исклучително важни за луѓето со ОА.

Вежбите со тежина се одлични за одржување на рамнотежата. Ова е особено важно, бидејќи кај многумина остеоартритисот на коленото започнува со пад или повреда што би можел да се спречи со добра рамнотежа.

Главните предности на вежбите за носење тежина е што ја намалуваат болката во зглобот и тие помагаат и за одржување на калциумот во коските, особено важно за луѓето кои исто така имаат остеопороза.

Многу е вообичаено луѓето да ги имаат овие две состојби: ОА и ОП.

Истегнувањето е важно за да се одржи флексибилноста, да се одржи добар опсег на движења во зглобовите кои имаат остеоартритис.

Кога луѓето имаат болки во зглобовите, тие имаат тенденција да го заштитат зглобот и да го користат сè помалку, а потоа мускулите се скратуваат и остануваат вкочанети.

Тетивите, лигаментите и зглобните капсули се многу затегнати. Значи, важно е да се направи нежно истегнување на структурите околу зглобовите. На крајот од ова видео ќе објаснам 7 ситуации каде што треба да избегнувате да ги правите овие вежби.

Ќе ви покажам вежби кои можете да ги правите во кревет, седење на стол, легнување на душек, стоење и користење на скали. Значи, да започнеме… целото видео со вежбите можете да го погледнете ОВДЕ.