ЧОКОЛАДНА ТОРТА ЗА 15 МИНУТИ…Ќе ја правите секој ден…Самата постапка не одзема многу време, но ќе треба да се воздржите додека да се испече и олади…

Мека основа за колачи, богат ганаш, кремаст фил од рикота и крцкава чоколадна обвивка. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ

4 големи јајца
1 прстофат сол
100 г шеќер
100 г сенаменско брашно
40 г незасладено какао во прав
20 г скроб/нишесте/густин
Калап за печење од 18 см

За карамелен ганаш:
100 г шеќер
30 г несолен путер
100 мл крем, загреан (слатка павлака)

За фил:
70 г рикота или друго крем сирење
30 г шеќер во прав
150 мл слатка павлака
80 г чоколадо, растопено

За глазура:
60 г кикирики, потпечени и крупно сечкани
150 г чоколадо, растопено
малку масло

ПОСТАПКА:

1.Загрејте ја рерната на 180°C (350°F). Јајцата пенасто изматете ги со прстофат сол. Постепено додавајте го шеќерот и матете со миксерто додека да добиете густа смеса како крем.

2.Измешајте ги сувите состојки (брашно, скроб и какао), па просејте ги и малку по малку додајте ги во изматените јајца. Мешајте со шпатула или жица.

3.Сипете ја смесата во претходно подготвен калап (18 см) обложен со хартија за печење (на дното и обрачот), па ставете да се пече 25-30 минути на 180 степени.

4.Шеќерот растопете го во сува тава додека да добиете карамел, па додајте го путерот и мешајте додека целосно да се растопи на тивок оган.

5.Потоа додајте ја слатката павлака и мешајте додека сето убаво да се растопи и изедначи. Добиениот карамелен сируп претурете го во посебен сад и оставете да се олади.

6.Крем сирењето измешајте го со шеќерот во прав, па додајте ја слатката павлака и изматете додека сето да се изедначи и да добиете шлаг. Додајте растопено чоколадо и кратко изматете.

7.Печениот и оладен бисквит извадете го од калапот и пресечете го хоризонтално за да добиете две тенки кори.

8.Врз десертна чинија поставете ја едната кора, Распоредете половина од филот, во средината сипете го карамелниот ганаш, а врз него распоредете го остатокот од филот.

Поклопете со втората кора и ставете во фрижидер да се олади.

9.За глазура: кикирките истостирајте ги кратко во сува тава колку да замирисаат, а потоа крупно сомелете ги во блендер.

Чоколадото растопете го на пареа или во микробранова печка со малку масло (лажица-две), па сето заедно помешајте го со кикириките и залијте ја тортата. Оставете ја фрижидер најмалку 1 час пред послужување. Постапката погледнете ја ОВДЕ.