Заедно со пченицата, пченката е најздравата житарица. Пченката е чист благослов за цело тело, но сите ја правиме истата грешка при готвење. На многумина омилена летна намирница им е пченката.




Ја јадеме варена или печена, малку посолена, а покрај тоа изобилува со многу витамини и минерали. Освен што е вкусна, пченката е многу здраца, но при готвење сите ја правиме истата грешка – ја тргаме т.н. ,,кожа” на пченката, односно пченкарната свила.




Еден од важните, иако малку познати производи добиени од пченката е пченкарната свила. Во народната медицина, пченкарната свила се користи како благ диуретик, за исфрлање камења и песок од бубрезите и мочниот меур, против циститис, гихт, хроничен нефритис, како и против ревматизам и ревматоиден артритис.




Со кон-сумирање на овој чај, количината на излачена урина може да се зголеми неколку пати во рок од 24 часа, без штет.ни последици, што е особено важно кај оние болести каде собирањето вода има неповолно влијание врз организмот.




Подготовката на чајот е едноставна: една лажичка добро исушена пченкарна свила се става во чаша топла вода, се остава да отстои 5 – 10 минути, па се процедува. Се кон-сумира по една супена лажиц незасладен чај на секои два или три часа.




Ако симптомите се поизразени, чајот може да се пие во поголеми количини. Потребни се 25 грама пченкарна свила и еден литар вода за да се направи чај и да се пие наместо вода.




Пченкарната свила спречува појава на камен во бубрег, делува како природен диуретик и го стимулира излачувањето на течности од организмот, го намалува нивото на шеќер и холестерол во кр-вта, изобилува со калиум кој спречува згрутчување на кр-вта и формирање на тромби.




Доколку не можете да ја јадете пченкарната свила додека ја јадете пченката, направете ја како чај. Издвојте ја пченкарната свила и згответе ја во малку вода. Процедете, па откога ќе се излади испијте го чајот.




НАПОМЕНА: Чајот од пченкарна свила не се препорачува за трудници бидејќи може да предизвика предвремени контракции. Прочитајте и следново: Пченката и ѓумбирот на овој начин го чистат никотинот од белите дробови и целиот организам. Доколку сте пу-шач долги години, а никако не можете да се откажете, тогаш овој лек е за вас.




За прочистување на белите дробови можат да ви помогнат чаевите, а пред се чајот од свеж ѓумбир, но и од борови иглички или коприва. Често јадете риба и јагнешко бидејќи содржат моќен антиоксидант – селенот. Често кон-сумирајте и јајца и житарици.




Пченката изобилува со бета – криптоксантини, кои докажано ги штитат белите дробови од р ак. Доколку сте во можност, набавете органски пченки. Слично дејство имаат и портокалите доколку се јадат со кора.

Кромидот и лукот имаат антиканцерогено дејство. Истражувањата покажале дека кај овие луѓе, кои редовно јадат овошје, е спречена појавата на нови малигни ткива. Сепак на комбинацијата од пченка и ѓумбир и нема рамен.

Сварете малку пченка, зачинете по вкус, а потоа во неа додајте ситно сечкан ѓумбир. Кон-сумирајте 1 – 2 пати на ден по една чинија, како замена за оброк. Најдобро за вечера, најмалку 3 часа пред спиење.

Чај од ориз, јачмен и пченкарна свила: Спас од летните горештини, вишокот масти и главоболки – рецепт

Постапка: Измијте го оризот со студена вода. Најдобро е да користите интегрален ориз, но ќе послужи каков и да имате. Исцедете го и пропржете го во тава, непрекинато мешајќи, додека да добие златножолта боја. Додајте вода 10:1.

Оставете да зоврие, намалете го огнот и оставете да се вари на тивок оган 15 – 30 мин. Во текот на варењето ставете прстофат морска сол. Процедете го чајот, а оризот можете да го употребите за подготовка на некое јадење.

Овој чај е добар за сите возрасти, посебно за бебиња при висока температура. Најмногу се користи летно време за нормализирање на телесната температура, но исто така е корисен за нормализирање на столицата при запек, дијареа или хронична главоболка.

Чајот од пченкарна свила е делотворен кај здравствени проблеми предизвикани од прекумерна кон-сумација на сол или намирници од животинско потекло – посебно при запек или ретко уринирање.

НАПОМЕНА: Природните лекови на оваа веб-страница служат за да им помогнат на луѓето. Но, секогаш треба да знаете, доколку имате некаков здравствен проблем, треба да бидете под постојан лекарски надзор и да не се потпирате единствено на алтернативната медицина без стручно мислење. Информациите на оваа веб-страница во никој случај не се наменети како медицински совет или како замена за медицински третман.

Изјава за одрекување од одговорност:

Оваа содржина, вклучувајќи ги и советите, дава само генерички информации за здравствените придобивки на одредени природни производи. Ова во никој случај не е замена за квалификувано медицинско мислење. Секогаш консултирајте се со специјалист или со вашиот семеен лекар за повеќе информации. NMD.mk не презема никаква одговорност за овие информации.