Според статистичките податоци, 70 милиони во САД патат од висок крвен притисок. Хипертензијата го зголемува ризикот од мозочен удар, откажување на бубрезите, болести на срцето и атеросклероза.

Поради тоа, луѓето мора да се грижат за себе и да го решат овој проблем за да си го спасат животот. Хипертензијата може да се добие поради нездрав начин на живеење, но може да биде и наследна. Постојат 2 типа на хипертензија: примарна (есенцијална) и секундарна.

Не постои конкретна причина за примарна хипертензија. Со текот на годините има тенденција се повеќе да се развива.

Од друга страна, секундарната хипертензија е поврзана со фактори како што се: возраст, употреба на алкохол и дрога, дебелина, опструктивна апнеја, стрес, пушење, проблем со бубрезите

Постојат и некои други фактори за појава на висок крвен ритисок: нарушена функција на штитната жлезда, премногу сол, останати хронични состојби како што се дијабетес и болести на бубрезите, одредени конгенитални состојби на крвта, недостиг на калиум

Според неодамнешните студии, редовното консумирање на овошје и зеленчук го намалува ризикот од појава на кардиоваскуларни болести. Следат неколку совети: намалето го внесот на солта, вежбајте, одбегнувајте намирници кои го зголемуваат крвниот притисок: Алкохол, месни преработки, сите намирници кои содржат натриум.

РЕЦЕПТ ЗА ЧАЈ КОЈ ЗА КРАТКО ВРЕМЕ ГО НАМАЛУВА ВИСОКИОТ КРВЕН ПРИТИСОК

Овој чај освен што е вкусен, овозможува внес на хранливи материи, а поттикнува излачување на соли и вишок течности со што прифонесува кон намалување на крвниот притисок.

Потребни состојки: 50 г брусница, 200 г органски целер и 600 мл вода

Постапка: Измијте го целерот и исечкајте го, па заедно со брусницата варете го околу половина час. Потоа процедете и пијте го чајот колку што можете. Брзо ќе почувствувате подобрување.

Напомена: Чајот не ја лекува состојбата, само ги олеснува тегобите. За да го решите проблемот со високиот крвен притисок, најдобро е детално да се прегледате на лекар за да се дијагностицира примарната состојба која доведува до покачување на крвниот притисок.